Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Heegsma, Heegsma bv:

"Peenhandel hangt af van plaats en afzetgebied"

Tholen - Afgelopen seizoen was er weinig vraag in peen vanuit omringende landen. De vroege nieuwe oogst die nu wordt verhandeld, houdt nog niet over, zegt Kees Heegsma van Heegsma bv. "Of er handel is, hangt helemaal af van waar je in Nederland zit en met wie je zaken doet. Momenteel gaat er veldgewas peen vanuit Zeeland naar België. Wasserijen in de Flevopolder die contacten hebben in Afrika hebben ook handel maar degenen met klanten in Oost-Europa hebben het op dit moment niet druk. De prijzen zijn laag, de marges zijn minimaal." 



Start
Telers met grove vroege peen, bestemd voor snijderijen en industrie hebben geen goede prijzen kunnen maken. Er was nog volop oude peen in de markt. Maar de oude peen is helemaal klaar, volgens Kees. "Er stonden nog wat partijen in de koeling maar die zijn de markt niet meer opgegaan. We zitten al ruim een maand in de nieuwe peen." 
Buiten België (veldgewas) en Afrika en enkele bestemmingen binnen Europa is er nog weinig vraag. Kees: "Door de droogte aan het begin van het seizoen is de oogst in België waarschijnlijk minder goed uitgevallen dan gepland. Zeeland ligt dan gunstig waardoor de handel daar op gang is gekomen. De oogst van primeurpeen in Limburg is nagenoeg over."

Bio-peen
Bio-peen is ook op de markt. "Het seizoen startte met hoge prijzen, maar op het moment valt de vraag wat tegen. De prijzen liggen nog op een redelijk niveau maar het is niet wat er van verwacht werd. Momenteel wordt er voor ongewassen veldgewas 20 cent betaald voor bio-peen op de vrije markt", vertelt Kees.

Pessimistisch
Voor reguliere peen waren afgelopen seizoen nauwelijks afnemers. "De landen waar onze klanten zaten hadden zelf een goede oogst, dat hebben we gemerkt. Het stemt sommige telers, verwerkers en handelaren pessimistisch, maar ik kijk er toch anders tegenaan. Ik loop 25 jaar mee en heb vaker matige of slechte jaren in de peen meegemaakt. Dat hoort er nu eenmaal bij."

Duitsland
Een meer structurele verandering in de markt ziet Kees in Duitsland. Kees: "Ik schat dat we daar afgelopen seizoen ongeveer 40 tot 50 procent minder peen hebben kunnen afzetten. De lokaliteit die de supermarktketens in het leven hebben geroepen, stimuleert Duitse telers om zelf meer te gaan telen."

Voor meer informatie:
Heegsma BV
Kees Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
T +31(0)514 56 92 24
F +31(0)514 56 93 97
M 06 53 24 48 28
info@heegsmabv.nl