Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe techniek stimuleert bramenproductie

Onderzoekers van de Universiteit van Arkansas in de Verenigde Staten testen momenteel de toepasbaarheid van een innovatief trellis-systeem om de bramenproductie in de staat te bevorderen. 



Onderzoekster Amanda McWhirt legt uit dat het project zo'n vijf jaar in beslag zal nemen en dat er gebruik gemaakt wordt van een zogenaamde roterende kruisarm oftewel RCA, voor de productie van bramen. In tegenstelling tot de traditionele vaste trellissystemen voor de verticale teelt biedt de RCA-trellis een nagenoeg horizontaal hekwerk dat 100 graden kan draaien. 

"Het idee is dat men het naar één zijde kan draaien waardoor de bloesem zich aan de bovenzijde bevindt. Zodra de bloeifase voltooid is, kan men de trellis 100 graden draaien zodat alle vruchten zich aan één zijde van de trellis bevinden."

McWhirt verwacht dat de kosten voor het RCA-systeem twee- tot driemaal hoger zullen zijn dan voor een traditioneel systeem dat rond de €2.551 - €4.251 per 4.000 m2 kost. Hoewel het RCA-systeem zorgt voor lagere inputkosten, zullen de arbeidskosten mogelijk hoger zijn omdat de bramen aan het trellis-systeem bevestigd moeten worden. McWhirt en haar team zullen de economische aspecten van het systeem dan ook verder onderzoeken.

"De belangrijkste vraag die we echter moeten beantwoorden is of telers door toepassing van dit systeem een grotere opbrengst per vierkante meter kunnen behalen," vervolgt McWhirt. "Door toepassing van dit systeem kunnen er minder struiken per hectare geplant worden waardoor de kosten lager zijn. Toch heeft men meer zijtakken per rij, zodat het systeem in feite meer ruimte biedt om fruit te telen."
Publicatiedatum: