Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Kutschruiter over het naderende hardfruitseizoen

"Te optimistisch kan gevaarlijk zijn"

Tholen - Het hardfruitseizoen is weer van start gegaan. In de Noordoostpolder wachten ze nog met de oogst tot begin september. "Wij beginnen hier altijd later. In hele vroege jaren is het soms augustus, maar meestal starten we begin september", vertelt Jan Kutschruiter van het gelijknamige fruitbedrijf.



Te optimistisch kan gevaarlijk zijn

Hij ziet het seizoen gematigd positief tegemoet. "Aan de ene kant heb ik een goed gevoel. Er is namelijk minder product, dus waarschijnlijk zullen de prijzen goed zijn. Maar te optimistisch kan gevaarlijk zijn. Als iedereen de producten vasthoudt omdat ze verwachten dat de prijzen heel hoog worden. Hierdoor kan de retail denken dat er maar weinig beschikbaar is een geen acties doen. Dat is het gevaar."
Hij vervolgt: "Ik heb er best een goed gevoel over, maar we moeten gewoon vanaf het eerste moment blijven leveren. Continue blijven leveren. Ik vind dat we dat met alle telers moeten doen. Als er vraag is moeten we die gewoon invullen. We moeten er met z'n alleen een leuk jaar van maken!"

Nog 80%

Hij geeft aan dat ze van hun hardfruit nog zo'n 80% kunnen oogsten. "Het is fijn dat we nog goed mee kunnen doen. Er zijn bedrijven in Zuid-Nederland, Belgiƫ of andere Europese landen die veel minder kunnen oogsten en zwaar getroffen zijn door vorst en hagel. Wij konden gelukkig beregenen toen bij de vorstperiode. Voor bedrijven die nog een mooie oogst hebben kan het een goed jaar worden. "

Puur Elstar
Bij Kutschruiter wordt geteeld, gesorteerd, gekoeld in hardfruit. Ook verwerkt het bedrijf een klein gedeelte van haar fruit tot sap. Het areaal is 58 hectare en de jaarlijkse sortering ligt om en nabij de 7 miljoen kilo appelen en peren, waarvan 3 miljoen kilo van eigen teelt. De afzet van het fruit loopt via The Greenery. De laatste jaren is het areaal wat afgenomen. "We hebben namelijk verschillende rassen, zoals Jonagold, veel gerooid. We zijn aardig aan het verjongen. We zijn wel traditioneel. Wat er de laatste jaren is bijgeplant zijn met name Red Prince en Elstar. Die doen het beide nog goed. We richten ons steeds meer op binnenland en dat is puur Elstar."

Voor meer informatie:
Fruitbedrijf Kutschruiter BV
Zwartemeerpad 11
8317 PE Kraggenburg
Mobiel Jan Kutschruiter 06 50435238
Fax: 0527 252487
info@fruitbedrijfkutschruiter.nl
www.fruitbedrijfkutschruiter.nl