Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ziekte bedreigt Tasmaanse blauwe bessensector

80 telers van blauwe bessen uit TasmaniĆ« zeggen dat de blauwe bessensector gevaar loopt door ziektes en eisen om uitroeiing van de ziekte, maar de overheid verdedigt hun strategie om de schimmelziekte in te perken door te zeggen dat het gebaseerd is op wetenschap. Volgens Biosecurity Tasmania is dit niet realistisch. 

De staat heeft een beleid voor uitroeiing opgenomen toen er in 2014 kleine teeltbedrijven getroffen werden door ziektes. De planten werden uit de grond getrokken en de staat werd vrij van ziektes verklaard. Bessenteler Costa ontdekte in augustus 2016 zelf een ziekte in zijn Nine Mile teeltbedrijf. Dit keer was het beleid van de staat om uitbraak in toom te houden. 

Minister Jeremy Rockliff zei dat de strategie gebaseerd was op wetenschap en het beheersen van de impact op de sector. Algemeen directeur van Biosecurity Tasmania, Lloyd Klumpp, zei dat de afdeling heeft geluisterd naar de telers die hadden gevraagd om een wetenschappelijke inschatting van behandelingen die de uitroeiing van de ziekte zou kunnen bevorderen. Rockliff: "Deze raming heeft bevestigd dat gereguleerde inperking de meest effectieve strategie is. We willen dat blijven toepassen om onze sector te beschermen en de markttoegang te bevorderen. We hebben geluisterd naar de telers en we begrijpen de bezorgdheid."

Klumpp zei dat er kleinschalige subsidies beschikbaar zijn gesteld om telers te helpen bij de hygiĆ«ne van hun bedrijf. De Primary Industry Biosecurity Action Alliance, Tasmanian Farmers and Graziers Association en de Australian Blueberry Growers Association eisten om uitroeiing van de ziekte. 

Publicatiedatum: