Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Volgend jaar grote productietoename verwacht

Zuid-Afrika: Blauwe bessenseizoen in Tzaneen gestart

De eerste blauwe bessen van het seizoen van de Zuid-Afrikaanse BerryWorld groep zijn afkomstig van Tzaneen Blueberries, een onderneming van Henry Hayes en partners, waar de pluk van het vroege highbush-ras Snowchaser, dat minder koude uren behoeft, onlangs is aangevangen. 

Aangezien het Europese blauwebessenseizoen nog steeds in volle gang is, worden de eerste volumes blauwe bessen door Eurafruit Local in Zuid-Afrikaanse supermarkten verkocht. 

Volgende maand, in september, zal de export naar Europa beginnen. Voor het in Limpopo gevestigde bedrijf duurt het seizoen tot eind oktober en mogelijk zelfs tot november. 

De zogenaamde 'low-chill' rassen van de Universiteit van Florida gedijen goed in het klimaat van Tzaneen en Hayes heeft ook Jewel aan geplant, een ras dat eveneens ontwikkeld werd door de Universiteit van Florida en waarvan het seizoen half september aanvangt, na dat van Snowchaser. 

Momenteel investeert het bedrijf fors in het ras Eureka van Australian Blue Orchards, een Southern Highbush ras dat net als Snowchaser minder koude uren behoeft. Eureka is bekend vanwege zijn grote, knapperige bessen. Op dit moment worden er door Tzaneen Blueberries 50.000 potten Eureka aangeplant. De eerste commerciële volumes worden binnen een jaar verwacht. 


Uitschieten van de blauwebessenstruiken na de zomersnoei

Tot nu toe werden de blauwebessenstruiken door Tzaneen Blueberries in het open veld geteeld maar voor de huidige grote uitbreiding met Eureka planten heeft de teler gekozen voor de teelt in potten. "Blauwe bessen hebben een teer wortelgestel en worden vermeerderd door weefselkweek. Er wordt niet geënt en er zijn geen rassen met goede onderstammen," legt Hayes uit. "De struik is uiterst gevoelig voor waterstress maar kan tegelijk ook gemakkelijk te nat staan omdat hij een oppervlakkig wortelgestel heeft. Door de struiken in potten te plaatsen, kan men meer controle uitoefenen over de hoeveelheden water en meststoffen. Het is gewoon een technische benadering."

Voor de teelt in potten wordt gebruik gemaakt van substraat van het Nederlandse bedrijf Legro. "Het is een beproefde groeimethode die aanbevolen wordt door het technische team van BerryWorld in Stellenbosch," legt Hayes uit. 


Links op de achtergrond blauwe bessen die in het open veld worden geteeld en op de voorgrond 50.000 potten met blauwebessenstruiken die gereed gemaakt worden voor de uitbreiding van de teelt van het MBO-ras Eureka. 

"Onze bessen zien er goed uit. Het is nu nog een kwestie van plukken maar de alles wijst in de richting van een prima exportseizoen. Het seizoen 2015-2016 overtrof onze verwachtingen," vervolgt Hayes. "We bevinden ons in een bevoorrechte positie omdat de vraag in de EU het aanbod overstijgt. De binnenlandse vraag groeit echter traag en we moeten onze prijzen proberen terug te brengen. Zodra er meer telers actief worden, hopen we dat de prijzen zullen dalen. De huidige retailprijzen van blauwe bessen beperken de afzet."

De meeste Zuid-Afrikaanse consumenten kunnen zich blauwe bessen momenteel niet veroorloven. Een punnet van 400 gram kost zo'n €5,00 in lokale supermarkten. 



Voor meer informatie:
Henry Hayes
Tzaneen Blueberries
Tel: +27 21 808 6640 (BerryWorld South Africa)

Publicatiedatum: