Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees van Ossenbruggen:

"Juiste maatsortering kan in nieuwe hardfruitseizoen uitdaging worden"

Tholen - Op de hardfruitmarkt is het de laatste weken wat rustiger geweest. "We hebben een paar keer een dip gehad vanwege het warme weer en daarbij is er een redelijk aanbod zomerfruit, maar ik zie het voor de komende weken wel positief in", vertelt Kees van Ossenbruggen van het gelijknamige teelt, sorteer- en verpakkingsbedrijf voor hardfruit uit Ingen.

"Met name de vaste lijnen blijven goed doorlopen. De binnenlandse markt voor appelen is redelijk goed en de vraag naar goede Elstar blijft continue op niveau. De nieuwe oogst zal ook niet direct voor grote druk gaan zorgen", verwacht Kees. "Bij de peren zie je een tweedeling in de markt. De verkoop van de groene sterke peren blijft gewoon doorlopen, maar er zijn het hele seizoen ook mindere partijen die de laatste maand meer voor de dag komen en dat geeft een beetje vertekend beeld van de markt."



"Goede Elstars worden nog altijd rond de 80-90 cent verkocht en goede Jonagold rond de 50 cent. Bij de peren zie je dat er voor de vaste lijnen van de goede kwaliteit nog altijd prijzen van 80 cent tot 1 euro worden gemaakt, maar de mindere kwaliteiten zitten daar ook ver onder", vertelt Kees. "Het risico hiervan is dat de markt soms verstoord wordt door spelers die wel naar de prijs kijken en niet naar het product en dat benadeelt de hele markt."

De verwachtingen voor het nieuwe hardfruitseizoen zijn hooggespannen. Toch heeft Kees ook zijn reserves. "Door de weersomstandigheden verwacht ik dat veel rassen niet hun ideale maatsorteringen bereiken. Zo zullen de Conference-peren aan de fijne kant zijn en Lukassen en Comice juist wat grof vallen. Ook voor Elstar verwacht ik onregelmatige sorteringen. De Jonagold hangt juist weer wat dunner en dat is voor de afzet lastig, want dikke Jonagold verkoop je wel naar Oost-Europa, maar niet in tasjes voor de binnenlandse markt."



"Daarbij is het uitblijven van de Russische afzetmarkt nog altijd een hard gelach voor de Hollandse fruithandel. We gaan het misschien gewoon vinden, maar missen deze markt al het hele seizoen. Het is natuurlijk fijn dat er nieuwe markten op verre bestemmingen worden aangeboord, maar die vervangen niet zomaar de volumes die voorheen naar Rusland gingen. Het verlengen van de Europese boycot stemt me dan ook niet helemaal gerust", besluit Kees.

Voor meer informatie:
Van Ossenbruggen Fruit
Bulksestraat 1
4031 JW Ingen
Tel: 0344-601968
kees@ossenbruggenfruit.nl
www.ossenbruggenfruit.nl