Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groeiende vraag naar steenfruit maar lage prijzen

Spanje exporteert eerste steenfruit in september naar China

In Huesca is het steenfruitseizoen een paar weken geleden van start gegaan, maar er worden al sinds april kersen geplukt. 

"Het seizoen ging 8 tot 10 dagen te vroeg van start en we hebben dus moeten concurreren met dezelfde producten uit andere teeltgebieden, wat geleid heeft tot overaanbod. De vroege productiegebieden, Murcia en Andalusië, hebben bovendien grote volumes fruit op de markt gebracht toen er nog nauwelijks vraag was vanwege de lage temperaturen. Dit heeft gezorgd voor kelderende prijzen," legt Ramón Pascual van Summerfruit uit. 



"Dankzij de hogere temperaturen lijkt de markt nu echter weer aan te trekken." Ramón legt uit dat de vraag stijgt zodra het beter weer wordt. "Momenteel is de vraag prima maar zijn de prijzen veel te laag voor deze periode in het seizoen. Dit soort prijzen zou men normaal pas in augustus verwachten."

Ramón vertelt dat nectarines en paraguayo's de best verkochte soorten zijn op dit moment, gevolgd door abrikozen en perziken. 



Eerste volumes in september naar China, met minder concurrentie
Summerfruit heeft zijn boomgaarden, faciliteiten en pakstation laten registreren om ook fruit naar China te kunnen exporteren. 

"Op advies van onze Chinese klanten, beginnen we in september met de export van de eerste volumes naar China, wanneer de beschikbaarheid van Amerikaanse fruit af begint te nemen. Hiermee voorkomen we dat we moeten concurreren met een land dat lagere logistieke kosten heeft en al jarenlang naar deze markt exporteert."



Dit is het eerste seizoen dat we naar deze markt zullen exporteren. "Vorig jaar was er een tekort aan steenfruit op de Europese markt dus waren we minder geïnteresseerd om ons fruit naar verre afzetmarkten te exporteren. "We zullen vooral nectarines exporteren maar ook perziken en paraguayo's die specifiek voor deze markt geteeld worden, zodat zij bestand zijn tegen de langere transittijd en de markt gegarandeerd in optimale conditie bereiken."


Goed kersenseizoen
"Het kersenseizoen is tot dusver erg goed verlopen hoewel de recente regen wel gevolgen gehad heeft op de kwaliteit van de kersen. Het is een kwetsbaar product dat bij blootstelling aan vocht zijn smaak en stevigheid kan verliezen," vervolgt Ramón. 



Volgens de producent en exporteur waren zowel de vraag als de prijzen dit seizoen goed. "Over het algemeen was het een uitstekend jaar voor kersen met stabiele prijzen en zonder verrassingen en we hebben voldoende volumes beschikbaar. Momenteel, aan het einde van het seizoen, neemt de vraag sterk toe dankzij de hoge temperaturen en is de markt zeer levendig."

Het in Fraga gevestigde bedrijf exporteert zijn kersen naar landen in de EU en dan met name naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Oostenrijk, en naar landen buiten Europa. De exportvolumes naar Singapore, Hong Kong en Dubai groeien jaarlijks. 



Voor meer informatie:
Ramón Pascual
Summerfruit
Ctra. Nacional 221, km 329.
Fraga, Huesca. Spain
T: +34 974453915
M: +34 686980689
ramon@summerfruit.es
www.summerfruit.es
Publicatiedatum: