Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inventarisatie situatie Zuid-Limburg fruittelers

"Actieplan nodig voor toekomstbestendige fruitsector"

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) en de Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg hebben een enquête gehouden om te onderzoeken wat de situatie is in de Limburgse fruitteeltsector. Op deze manier willen de organisaties het beeld helder krijgen hoe de fruitteeltsector er in Limburg bij staat. Inmiddels is de enquête gesloten.

De fruitteeltsector heeft de afgelopen jaren met verschillende tegenslagen te maken gehad, waaronder de Ruslandboycot, de water- en hagelschade van vorig jaar en de vorstschade van dit voorjaar. Het zijn deze gebeurtenissen die ervoor hebben gezorgd dat de sector financieel onder druk staat. 

"De vorstschade van afgelopen april was voor de LLTB, NFO en Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg aanleiding een werkgroep op te richten", vertelt Sjaak Walraven, voorzitter van de LLTB-vakgroep Fruitteelt. "Een actieplan moet de sector in de toekomst een vorm van ondersteuning gaan bieden. Met de enquête willen we een totaalbeeld vormen en niet inzoomen op bedrijfsniveau. Het is belangrijk dat we de feiten goed op een rijtje krijgen, zodat we precies weten welke maatregelen er genomen moeten worden. Wordt er niets ondernomen, dan wordt het heel lastig de fruitteelt voor onze provincie te behouden. Dat kan verregaande gevolgen hebben voor het bijvoorbeeld het Zuid-Limburgse cultuurlandschap."

Maatregelen die volgens de werkgroep genomen kunnen worden, zijn onder meer het financieel begeleiden van de getroffen fruitteeltbedrijven, een beroep doen op regionale steun aan de sector, een betere borging van het vorstrisico, het aanpassen van de brede weersverzekering en een lagere assurantiebelasting.

Bron: LLTB
Publicatiedatum: