Griekse kersenproductie zwaar getroffen door slecht weer

De Griekse kersensector heeft veel overlast ondervonden van de zware regenval van de laatste weken. Eind april kregen Griekse telers al te maken met lage temperaturen. Volgens George Kallitsis van Protofanousi Fruits hebben deze omstandigheden geleid tot een forse volumedaling. "Veel fruit is verloren gegaan. De meeste telers die gevestigd zijn op een hoogte van 700 meter boven zeeniveau zagen hun productievolumes met 30% tot 100% dalen."

Hoewel de kwaliteit de afgelopen weken als gevolg van deze situatie minder goed was, is de kwaliteit van de huidige aanvoer prima. "We telen verschillende rassen waaronder Satin, Larian, Georgia, Early Star, Big Star, Lapins en het Griekse ras Bakirtzeika. Volgende week start het seizoen van Kordia en Regina."

De concurrentie op de Europese kersenmarkt neemt steeds verder toe. De volumes uit Spanje groeien en Turkse kersen zijn een klasse apart. De meeste Duitse retailketens kopen bij voorkeur Turkse kersen in maar daar willen wij verandering in brengen."Protofanousi Fruits heeft een nieuwe sorteermachine in gebruik genomen. De machine heeft zijn waarde vorige maand al bewezen met het verwijderen van alle door de regen beschadigde kersen. "We hebben al het beschadigde fruit verwijderd en hielden 70% tot 80% van het totale volume over. De machine biedt ons bovendien de mogelijkheid om op maat of kleur te sorteren waardoor nieuwe verpakkingsmogelijkheden ontstaan. Daarnaast is de machine snel met een verwerkingscapaciteit van 10 ton per uur. We kunnen onze kersen daags na het plukken al verwerken."George verwacht dat het seizoen beter zal worden. "Over een paar weken gaan de prijzen weer omhoog. We hebben gehoord dat ook de kersensector in Noord-Europa veel last heeft gehad van het koude weer. Dit betekent dat de aanvoer in juli niet zo groot zal zijn. De prijzen zullen dit seizoen goed zijn maar helaas beschikken we niet over de volumes om hier maximaal van te kunnen profiteren."Voor meer Informatie:
George Kallitsis
Protofanousi Fruits SA
Tel: +30 231 0755227
Email: gkalli35@gmail.com
www.proto.gr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven