Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Murcia overspoelt de markt in mei met te grote volumes

Steenfruitseizoen kampt tot nu toe met slechte prijzen

In Extremadura is het steenfruitseizoen alweer aangevangen met de pluk van abrikozen, perziken en nectarines. Het seizoen begon veel eerder dan vorig jaar en ook de prijzen zijn aanzienlijk lager. 

"Het seizoen is rampzalig van start gegaan wat betreft de prijzen, ondanks dat ons fruit van betere kwaliteit is dan vorig seizoen," legt Salvador Álvarez uit, directeur van Naturcrex. "De prijzen liggen €0,15 tot €0,20 onder de gemiddelde prijs van vorig jaar."



Volgens de producent/exporteur beschikt de regio Murcia, die zijn positie als leverancier van vroeg steenfruit vergroot heeft ten opzichte van Sevilla, momenteel over grote voorraden en overspoelt het de markten waardoor het aanbod groter is dan de vraag.

"Telers in Murcia hebben hun steenfruitareaal de laatste paar jaar fors uitgebreid en hebben hierbij vooral gegokt op extra vroege rassen, die in de maand mei geplukt worden," legt Salvador Álvarez uit.

"In de meimaand schakelen supermarkten doorgaans over op fruit van het nieuwe steenfruitseizoen omdat de winterprogramma's dan aflopen. Als er dan grote volumes aangevoerd worden, stort de markt in. "Exporteurs worden hier nerveus van en bieden erg agressieve prijzen aan. Hier komt nog bij dat de maand mei dit jaar in de meeste exportmarkten met te lage temperaturen is gestart, wat de situatie heeft verergerd," voegt hij er aan toe.



Salvador Álvarez verwacht dat de prijzen zich vanaf volgende week zullen stabiliseren, wanneer Murcia zijn seizoen beëindigd en de eerste kleine volumes uit Italië verwacht worden. "Ik denk niet dat de prijzen weer zullen stijgen maar laten we hopen dat ze op zijn minst stabiel blijven en niet nog verder dalen."

Duitsland biedt grote kansen in Europa en China overzees
Naturcrex zet een deel van zijn productie op de binnenlandse markt af, waar het bedrijf samenwerkt met grote en kleine retailketens. Europa is van oudsher de grootste exportmarkt voor Naturcrex en dit jaar heeft het bedrijf de Duitse markt op het oog. 

"De Duitse markt zal dit seizoen onze belangrijkste exportbestemming voor pruimen zijn omdat dit land de hoogste gemiddelde pruimenconsumptie per persoon kent. We hebben al programma's opgezet met de grootste retailers in het land," vervolgt Salvador Álvarez.

Wat betreft de overzeese markt, wint China aan populariteit als exportbestemming voor Spaans fruit, nu het sinds vorig jaar toegang tot deze markt heeft. "Vorig seizoen hebben we onze Angeleno pruimen voor het eerst naar China geëxporteerd en met uitstekende resultaten. Dit jaar hopen we er dan ook nog grotere volumes van te exporteren. Hoewel deze markt nog verder verkend moet worden, is hij zeer interessant vanwege het enorme inwonersaantal. De markt kent wel strenge eisen en vraagt om fruit dat stevig is met een hoge Brixwaarde."

Voor meer infromatie:
Salvador Álvarez
NaturCrex
Calle Afueras S/N
Valdivia, Badajoz. Spain
T:+34 924832086
salvarez@crex.es
www.naturcrex.es
Publicatiedatum: