Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chinese frambozensector in opkomst

"Frambozen zijn een niet veel voorkomend fruitsoort in China. De wereldwijde productie van frambozen is beperkt en dat geldt ook voor China. Dit komt voornamelijk omdat er voor de teelt van frambozen specifieke voorwaarden nodig zijn met betrekking tot locatie en klimaat. Er zijn veel verschillende soorten frambozen, maar we hebben gemerkt dat voor de teelt van grote volumes in China de Heritage-framboos het meest geschikt is. De Heritage is een ras dat twee oogsten per jaar geeft," aldus Su Lin van de Agricultural Cooperative for Fruits and Vegetables in Sjanghai. 


Frambozen in cadeau-verpakking


Frambozen die nog niet in bloei zijn

"Onze kassen bevinden zich in de Qingpu-regio in Sjanghai. Ze beslaan ongeveer 0,67 hectare. We bevinden ons nu nog in de eerste fase van het testen van nieuwe plantenrassen, maar we zijn nu al bezig met het telen van Heritage-frambozen. Deze frambozensoort kan twee keer per jaar worden geteeld. Het fruit is in de zomer in de omgeving van Sjanghai rijp rond juni, terwijl het fruit in de herfst rijp is in het midden van september of zelfs in het midden van de winter. Het Chinese beschikbare areaal voor de frambozenteelt is beperkt, maar ook stabiel. Ik vermoed daarom dat het aanbod en de marktprijzen van dit jaar gaan lijken op die van vorig jaar."


Frambozen in kassen


De kassen van buiten gezien

"In China worden de grootste volumes geteeld in de provincie Yunnan in het zuiden van China en in het noordoosten van China. Sjanghai is geen ideale locatie voor de frambozenteelt wegens de hoogte boven de zeespiegel. Dit is de voornaamste reden waarom we er in de afgelopen drie jaar niet in zijn geslaagd om als proef frambozen te oogsten. Dit jaar hebben we onze kassen aanzienlijk aangepast waarmee we een beter resultaat hopen te krijgen."


Een frambozenplant
"De frambozen in de provincie Yunnan zijn voornamelijk bedoeld als diepvriesproduct of om te verwerken tot fruitsap. Onze frambozen zijn daarentegen bestemd voor traditionele retailkanalen (50%) of voor online platforms (50%). We leveren voornamelijk aan supermarkten en groothandelsmarkten in de regio van de Yangtze-rivierdelta. Op dit moment komt de meeste vraag van bakkerijen. In de toekomst willen proberen om zes maanden per jaar frambozen te kunnen leveren."


Vers geplukte frambozen

"In vergelijking met westerse landen staat de Chinese frambozensector nog in de kinderschoenen. Onze vooruitzichten op de markt zijn echter positief. Dankzij de stabiele weersomstandigheden wordt de productie niet al te veel beïnvloed. Het fruit blijft stevig genoeg en de kwaliteit blijft ook goed nadat het is ingevroren. Verder kunnen de frambozen makkelijk worden geplukt. Bovendien krijgen Chinese consumenten steeds meer waardering voor frambozen, terwijl daar vijf jaar geleden nog geen sprake van was."

Su Lin
Shanghai's Agricultural Cooperative for Fruits & Vegetables
Telephone number: +86 189 1801 3383
WeChat: +86 189 1801 3383
Publicatiedatum: