Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We gaan een veel kleinere appeloogst krijgen"

50 tot 75% hardfruitoogst Belgisch Limburg beschadigd

Tholen - 50 tot 75% van de oogst in Belgisch Limburg is naar schatting beschadigd. Vooral appelen hebben een klap gehad, omdat die bijna allemaal in volle bloei staan. "Producenten hadden het niet slechter kunnen treffen met het tijdstip", vertelt Leen Jolling, adviseur Tuinbouw van de Boerenbond. "Het was precies het verkeerde moment: bijna alles stond in volle bloei. We gaan een veel kleinere appeloogst krijgen dit jaar."

Niet voldoende

Ze geeft aan dat het op sommige plaatsen in Zuid-Limburg vorige week tot 6 graden onder nul is geweest. "Het probleem is dat het meerdere uren achter elkaar heeft gevroren. Dit betekent dat de middelen zoals vuurpotten, frostguards en frostbusters die zijn ingezet dit niet aan konden. "Hiermee kan men de temperatuur maar enkele graden laten stijgen. Ook omdat het zo lang duurde, kon men die tijd niet overbruggen."


Foto's Boerenbond.

Zwaar geraakt
Leen vertelt dat de appelen bijna allemaal in volle bloei stonden, dus dat daar de meeste schade is. "De peren waren aan het einde van de bloei, maar nog steeds heel kwetsbaar. Ik heb bij verschillende telers gezien dat die toch zwartgekleurd zijn aan de binnenkant. Ook de kersen die in bloei stonden zijn heel zwaar geraakt. Van telers die beregend heb ik gehoord dat er veel minder schade is, maar dat was niet overal mogelijk."

Zuid-Limburg

Ze vervolgt: "Het schadepercentage is moeilijk in te schatten, met name bij peren. Er wordt over het algemeen gesproken over een percentage tussen de 50 en 75%. Bij peren is dat mogelijk wat lager. Dit gaat over Zuid-Limburg, daar staat natuurlijk ook 60% van het Belgische fruit. In andere regio's heeft het een stuk minder hard gevroren. In het Hageland heeft het rond de min 4 gezeten. Als je meer naar Oost en West-Vlaanderen, dus naar de kust gaat was het rond de min 3. Daar wordt minder schade verwacht."


Foto Boerenbond.

Enquête
Meer informatie zal de komende tijd volgen. "We hebben nu samen met Pcfruit een enquête uitgestuurd die telers in gaan vullen. Op die manier krijgen we een duidelijker inzicht in de schade. Over enkele weken gaan we dat nog eens doen om te kijken hoe het dan is." Telers reageren zeer aangeslagen. "Het gaat natuurlijk de laatste jaren al niet goed in de fruitsector en dan dit er bovenop is verschrikkelijk. Het is de ene tegenslag na de andere: producenten zijn zeer verbouwereerd." Ook in andere Europese landen heeft de vorst schade aangebracht.

Hilde Vautmans zegt het volgende in haar nieuwsbrief: 
"Het is nu aan de Vlaamse Minister-president om te tonen dat hij inzit met het lot van de fruitkwekers. Ik roep de regering op om extra mankracht te voorzien voor de 5.000 dossiers die ingediend werden voor de landbouwschade van juni 2016. De spoedige uitbetalingen zijn in vele gevallen cruciaal om het overleven van de fruittelersbedrijven te verzekeren", zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans.
Naar schatting zijn er een 250-tal schadedossiers met landbouwpercelen gelegen in Sint-Truiden, die ingediend zullen worden bij het Vlaams Rampenfonds. De maximale uitkering per schadedossier bedraagt 114.700 euro bij een ingediend schadebedrag vanaf 250.000 euro.

"Wij kunnen in Sint-Truiden alleen al spreken van een economische verlies van verscheidene tientallen miljoenen euro's door de ramp van verleden jaar. Het zijn niet alleen de fruitkwekers die getroffen worden, maar de ganse economie in de regio van de fruitstreek Haspengouw, gaande van toeleveranciers tot horeca en kledingzaken. Indien de Vlaamse overheid nu snel reageert, kunnen fatale gevolgen vermeden worden", aldus Truiens schepen van landbouw en Europees Parlementslid Hilde Vautmans.

Voor meer informatie:
Leen Jolling
Boerenbond
Studiedienst - Adviseur Tuinbouw
E leen.jolling@boerenbond.be
T +3216286415
www.boerenbond.be