Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Top 3: Appelen, aardbeien, en asperges

Baden-Württemberg: weer zorgde voor kleinere groenten- en fruitoogst

De groenten- en fruitteeltcoöperaties in Baden-Württemberg kunnen terugkijken op een jaar waarin het weer hen voor grote uitdagingen stelde. De lidbedrijven van de twaalf coöperaties hebben in 2016 224.000 ton fruit en 112.000 ton groenten voor de verkoop aangeleverd. Dat is 17 procent minder fruit en acht procent minder groenten dan in 2015, deelde het 'Baden-Württembergische Genossenschaftsverband' (BWGV) onlangs mee op haar jaarlijkse persconferentie. "Met name hagel en sterke regenval hebben tot deels grote oogstuitval geleid", benadrukte BWGV-voorzitter dr. Roman Glaser. Aangezien de weerscapriolen echter in heel Duitsland tot een kleinere oogst geleid hebben, konden er hogere prijzen bij de afzet van groenten en fruit behaald worden.

De totaal behaalde omzet van de coöperaties en hun verkoopmaatschappijen bedroeg 453 miljoen euro (2015: 485 miljoen euro). Dit betekent een daling van bijna zeven procent ten opzichte van 2015. Roman Glaser: "De hogere prijzen konden de oogstuitval weliswaar niet helemaal compenseren, maar gekeken naar het langjarig gemiddelde kunnen we echter ronduit tevreden zijn met het resultaat." Het product met de grootste omzet en productiehoeveelheid was in 2016 de appel met een omzet van circa 80 miljoen euro bij een verkoophoeveelheid van 182.000 ton. Aardbeien droegen 26,2 miljoen euro bij aan de omzet, gevolgd door asperges met 25,6 miljoen euro en tomaten met 24,2 miljoen euro.

Bij de komkommers was er een trendverandering te zien: nadat in de afgelopen jaren de opbrengst bij komkommers zwak was, zijn de prijzen in het afgelopen jaar duidelijk gestabiliseerd. De producenten konden per kilogram gemiddeld 75 cent behalen – in 2014 lag dit bedrag nog op 56 cent.
Publicatiedatum: