Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Portugese kiwi zoekt meer afzetmarkten

Tholen - Portugal staat niet in de top van grootste kiwiproducenten. Toch is in de afgelopen vier jaar de productie verdubbeld en zoeken Portugese handelaren naar nieuwe markten. "We moeten daarop anticiperen door nieuwe markten aan te boren," vertelt Avelino Luis, directeur van de Portugese Associatie voor Kiwitelers (APK).

Het land op het Iberisch schiereiland telt zo'n 2.100 hectare kiwiteelt. De telers zijn te vinden in een pakweg 300 kilometer lange strook tussen het Spaanse Galicië, de noordgrens van Portugal, en Oeste, het belangrijkste teeltgebied voor de Rocha peer. Vorig jaar kwam de oogst uit op 21.000 ton, een daling van 25 procent ten opzichte van het voorgaande seizoen. "De winter was te warm," legt Avelino uit. "Door het tekort aan een lage temperatuur viel de productie tegen."


Avelino Luis, directeur van de Portugese Associatie voor Kiwitelers (APK).

Gele kiwi verlengd seizoen
APK is een non-profit associatie die telers, handelaren en toeleveranciers met elkaar verbindt. Zo'n 30 procent van de kiwitelers is aangesloten bij de organisatie, maar APK vermarkt ook producten van niet-leden. In totaal vermarkt APK 80 procent van de commerciële kiwiproductie in Portugal. "Het grootste deel van de productie zijn groene Hayward kiwi's. Daarnaast zien we dat telers meer gele kiwi's aanplanten en is er een kleine productie van kiwibessen."

Die toenemende interesse onder kiwitelers voor de gele kiwi's valt samen met de seizoenen voor het fruit. Voor de groene kiwi valt de oogst tussen midden november en midden december. Het grootse deel van de telers heeft de kiwi's echter in de eerste 15 dagen van dat seizoen al binnen. "Telers willen de vorst voor zijn en zeker weten dat de kiwi's een goede brix hebben." De oogst van de gele kiwi's valt voor die van de groene. Met de gele kiwi's kunnen telers het seizoen verlengen. "Dat levert een voordeel op voor arbeid en infrastructuur, omdat die dan nog niet gebruikt worden voor de Hayward."

Vorig jaar werd meer dan de helft van de oogst geëxporteerd. Toch zijn de kiwi's in een beperkt aantal landen te vinden. Verreweg het grootse deel, 97 procent, wordt naar buurland Spanje geëxporteerd. Daarnaast is er uitvoer naar Brazilië, Canada en voormalige kolonies van Portugal, zoals Angola. "We kijken wel naar mogelijkheden om naar Noord-Europa te exporteren," vervolgt Avelino. De twee belangrijkste redenen om naar de Noord-Europese landen te kijken: de prijs en het oog voor kwaliteit. "We hebben te weinig productie om de Zuid-Amerikaanse en Aziatische markt te bedienen."

More information:
APK
Avelino Luis
+351 256 336 244
apk@apk.com.pt
www.apk.com.pt