Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook EU-budget om peren daar te promoten

Belgische peren vanaf nieuw seizoen 2017 naar Brazilië

Tholen - Het is officieel, de handtekeningen zijn gezet voor de export van Belgische peren naar Brazilië. Eind januari waren er al verschillende contactmomenten met Brazilië en afgelopen vrijdag 17 februari werd de handtekening gezet om Belgische peren te leveren aan het Zuid-Amerikaanse land. Philippe Appeltans van het VBT vertelt dat ze veel inspanningen hebben gedaan om de nieuwe markt te veroveren. "Volgens experts duurt dit proces normaal gezien rond de tien jaar. Wij hebben er twee jaar en vier maanden over gedaan en daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee."


Foto breakfast meeting vrijdag 27 januari. Van links naar rechts: Blairo Maggi, Minister van Landbouw Brazilië, Philippe Appeltans, algemeen secretaris VBT en Odilson Silva, secretaris internationale relaties Ministerie van Landbouw in Brazilië.

Meteen na Russische boycot
Volgens hem had het ook best binnen anderhalf jaar gekund. "Alleen was er een tijdje wat onrust in Brazilië en trad ook de toenmalige minister van Landbouw af. Dat bracht wat vertraging in het proces. We zijn het dossier bijna meteen na de Rusland-boycot opgestart en hebben er met veel partijen bovenop gezeten om dit voor elkaar te kunnen krijgen. Er heeft ontzettend veel werk en tijd ingezeten. Het VBT werkte nauw samen met haar leden, de Belgische veilingen, het FAVV en de Belgische ambassade in Brazilië. We hebben zelfs een Braziliaanse consultant ingehuurd om alles soepel te laten verlopen."

Philippe vervolgt: "Toen we hoorden dat de Braziliaanse minister op de Grüne Woche en bij de Europese Commissie aanwezig zou zijn, hebben we natuurlijk zijn bezoek aangegrepen om het proces voor de peren te versnellen. Op woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 januari zijn er contactmomenten geweest. De Braziliaanse delegatie sprak ik zelf op 27 januari tijdens een Breakfast meeting. De minister van Landbouw gaf toen aan binnen enkele dagen te tekenen, maar dat zijn uiteindelijk drie weken geworden."

In seizoen 2017
Dit najaar zullen de eerste peren naar Brazilië mogen worden verscheept. "We hebben ons goed voorbereid en niet alleen voor markttoegang gezorgd, maar ook via VLAM een aanvraag ingediend voor de promotie van de peren in Brazilië. Ook daar is toestemming voor binnen, er komt EU-budget vrij om deze peer vanaf seizoen 2017 drie jaar lang in het Zuid-Amerikaanse land te promoten." Brazilië heeft zelf bijna geen perenproductie en importeert met name uit Argentinië. "Voldoende kansen dus om tijdens het Belgische seizoen onze peren te sturen. Brazilië importeert jaarlijks zo'n 200.000 ton, dus het potentieel is groot."

Sectorplan

Volgens Philippe zijn er mogelijkheden voor grote volumes, al moet het voorzichtig worden aangepakt. "Wij bekijken dit stap voor stap, voor de langere termijn. Ook gezien de huidige mindere economische situatie is het belangrijk dat er niet meteen grote volumes naartoe worden verstuurd, dat zal geleidelijk gaan. Er wordt nu een plan gemaakt op sectorniveau in samenspraak met de coöperaties en telers. De partijen die aan alle eisen voldoen, zullen in aanmerking komen voor export naar Brazilië. We moeten oppassen dat alleen de beste kwaliteit wordt verstuurd, zodat we het opgebouwde vertrouwen niet schenden en dat de naam van de Belgische peren hoog blijft. Samen met de de VBT-telers en het FAVV zullen we ons daar op voorbereiden."

Voor meer informatie:
Philippe Appeltans
Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties vzw (VBT)
Tiensevest 136
B-3000 Leuven
0032 (0) 16 20 00 80
0032 (0) 16 20 30 35
philippe.appeltans@vbt.eu
www.vbt.eu