Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is mechanisatie de toekomst voor Britse appelteelt?

Het aanleggen van fruitwal-boomgaarden kan het mechanisch snoeien van appelbomen mogelijk eenvoudiger maken en bijdragen aan kostenverlaging, zo melden onderzoekers van ADHB Horticulture.



Als gevolg van de Brexit bestaat er onzekerheid binnen de sector over het inhuren van seizoenskrachten. Als de loonkosten stijgen, zullen telers manieren moeten vinden om minder afhankelijk te worden van menselijke arbeid. Moderne intensieve boomgaarden zijn al makkelijker te snoeien dan traditionele hoogstamboomgaarden. Desondanks vergt de snoei zo'n 25 tot 40 uur werk per hectare. In moderne boomgaarden kost mechanische snoei zo'n 1,5 tot 2,5 uur per hectare waarmee gedurende de vijftienjarige levensduur van de boomgaard gemiddeld €3.495,64 per hectare bespaard kan worden.

Mark Holden, van Adrian Scripps, vertelt dat hogere loonkosten onvermijdelijk zijn vanwege de verhoging van het minimumloon. Daarnaast is er een dreigend tekort aan arbeidskrachten. Om deze redenen onderzoekt de teler de mogelijkheden van mechanisatie. Bovendien wil het bedrijf de consistentie en kwaliteit van zijn appelen verbeteren en mechanisch snoeien kan hierbij helpen. AHDB doet al vier jaar onderzoek naar mechanische snoeiprogramma's voor moderne boomgaarden.

Dit heeft de onderstaande aanbevelingen opgeleverd: 
  • In sterk groeiende boomgaarden waar de groeikracht van de bomen belangrijk is, kan mechanische snoei beter uitgesteld worden tot het negende of twaalfde bladstadium. 
  • Waar behoefte is aan hergroei en betere knopvorming, geeft snoei in het negende bladstadium de beste resultaten.
  • In geval het de bomen aan groeikracht ontbreekt, kan het best vroeg worden gesnoeid voor een beter kaliber en suikergehalte, maar dit zal de groei wel verder stimuleren. 
"Uit het onderzoek blijkt dat mechanisch snoeien mogelijkheden biedt maar vooral ter aanvulling op en niet ter vervanging van handmatig snoeien. De mechanische snoei dient aan het seizoen en de verschillende rassen aangepast te worden, waarbij geschikte boomgaarden de beste resultaten zullen boeken," legt Holden uit.
Scott Raffle, van AHDB Horticulture, vertelt dat het onderzoek naar mechanische snoeien één van de projecten is om de tuinbouwsector te innoveren en concurrerender te maken. De uitkomsten van het onderzoeksproject zullen worden gepresenteerd tijdens de Tree Fruit Conference die op 28 februari gehouden wordt in Kent.

 
Voor meer informatie:
Lauren Colagiovanni
AHDB
Tel: +44 024 7647 8781
lauren.colagiovanni@ahdb.org.uk
horticulture.ahdb.org.uk

Publicatiedatum: