Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zespri vergroot Italiaanse productie SunGold

De komende drie jaar zal Zespri op nog eens 1.800 hectare in Europa licenties verlenen voor de teelt van het kiwiras SunGold. De eerste 1.200 hectare bevinden zich in Italië. Voor de overige 600 hectare worden nog locaties gezocht. Simon Limmer van Zespri legt uit dat deze grote investering bedoeld is om het leveranciersbestand in Europa uit te breiden vanwege de toenemende vraag naar Zespri kiwi's. "Een jaarronde aanvoer is een belangrijk onderdeel van Zespri's strategie en door deze investering kunnen we onze overzeese productie afstemmen op de groeiende SunGold volumes uit Nieuw-Zeeland, die gedurende de komende vijf jaar naar verwachting met 320.000 ton zullen stijgen," vervolgt Limmer.

Wereldwijde consumptie verhogen

Daniel Mathieson, Zespri directeur Global Sales & Marketing, vertelt dat Zespri vorig jaar zo'n €100 miljoen gestoken heeft in gerichte marketing waarvan de gehele kiwicategorie heeft kunnen profiteren. "Kiwi's vormen maar 0,22% van het in de wereld verhandelde fruit. Ons doel is om de wereldwijde kiwiconsumptie te verhogen. Grootschalige investeringen zoals deze helpen ons dit doel te bereiken en tegemoet te komen aan de sterke vraag naar dit smakelijke kwaliteitsfruit."
 
De investering zal in eerste instantie in samenwerking met vier Italiaanse partners plaatsvinden: Apofruit, Alegra–Intesa, Salvi Unacoa en Spreafico. De vier leveranciers sloten in 2000 een contract met Zespri voor de teelt van de het golden ras Hort16A. Zowel SunGold als Hort16A werden door Zespri ontwikkeld in samenwerking met Plant&Food Research als onderdeel van een investering van €33 miljoen in de Nieuw-Zeelandse kiwisector. Momenteel worden er in Italië jaarlijks 17.500 ton SunGold kiwi's geproduceerd op zo'n 800 hectare. De overige 850 hectare die een licentie hebben ontvangen, zullen de komende paar jaar productief worden. De bestaande 1.650 hectare zullen er in combinatie met de 1.200 extra hectare voor zorgen dat het volume de komende vijf jaar zal verviervoudigen naar 70.000 ton. Hier komt de productie van de overige 600 hectare nog bij.

Limmer legt uit dat op basis van de huidige prijzen de eerste 1.200 hectare SunGold de Italiaanse economie jaarlijks alleen al €100 miljoen op zullen leveren. "In Nieuw-Zeeland plukken telers de voordelen van dit productieve ras al. Doordat we al 17 jaar lang Zespri telen in Italië, hebben we goede banden opgebouwd met Italiaanse telers en leveranciers. Vandaar dat er voor gekozen is om onze productie hier verder uit te breiden." De nieuwe aanplant van de 1.200 hectare zal de komende twee jaar plaatsvinden. De ontwikkeling van de overige 600 hectare staat gepland voor 2019-2020.

Voor meer informatie: 
Rachel Lynch
Zespri
Tel: +64 27 509 1805 
Publicatiedatum: