Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel verbetering mogelijk in oogsttechniek, vervoer en opslag"

Nederlandse steun aan Indiase fruitteeltsector

Een cluster van Nederlandse agrobedrijven gaat aan de slag om de fruitsector in India op een hoger peil te brengen. Levering van uitgangsmateriaal, ketenaanpak en educatie zijn hierbij de kernbegrippen. Jan Neele is coördinator van het cluster. Hij heeft hoge verwachtingen van de Nederlandse inzet.



Het cluster bestaat uit acht bedrijven uit de Nederlandse fruitketen en het agrarische kennisinstituut Wellant College. Deze bedrijven hebben eind 2016 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in het kader van het programma Partners for International Business (PIB). Kwaliteitsverbetering van de totale fruitketen in India is kerndoel van het samenwerkingsverband. Agrarisch adviseur Jan Neele is coördinator van het cluster.

Trek naar de stad
Neele ziet ontwikkeling van de fruitteelt in India als een cruciale factor om de werkgelegenheid op het platteland te vergroten. "Kleine telers en jongeren trekken massaal naar de steden. Dat leidt tot grote problemen, zowel in de steden als op het platteland", is zijn analyse. "Er moet iets gebeuren om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren. Modernisering van de teelt is hard nodig. Nederland kan daar absoluut een belangrijke bijdrage aan leveren."

Verouderde fruitopstanden
India is de tweede grootste producent van fruit in de wereld na China. Het gaat hierbij vooral om appelen, peren, kersen en walnoten. De productie van meer dan 70 miljoen ton fruit per jaar zegt weinig over de rentabiliteit van de sector, zegt Neele. "De meeste fruitbomen zijn sterk verouderd en leveren per hectare weinig op. Ook kwalitatief is de productie ver onder de maat. De verliezen in de keten zijn ook onacceptabel groot tot 40% toe. Op het gebied van oogsttechniek, vervoer en opslag is veel te verbeteren. In Nederland is die kennis aanwezig. Vanuit het PIB-cluster gaan we onze kennis en ervaring gezamenlijk inzetten."

Levering van uitgangsmateriaal
Een van de doelen van de groep bedrijven is om goed uitgangsmateriaal naar India te exporteren. Neele: "Nederland is het enige land in de wereld dat virusvrije onderstammen en virusvrij enthout produceert. Streefdoel is om op termijn de jonge fruitbomen in India zelf op te kweken, waarbij Nederland het genetisch topmateriaal levert."

'Train the trainers'
Aanplant van hoogproductieve fruitbomen is niet genoeg om de fruitsector in India op een hoger plan te brengen. "Fruittelers weten weinig kennis van plantverzorging, bemesting en gewasbescherming. Dat geldt ook voor landbouwvoorlichters. Zij zijn theoretisch geschoold en hebben weinig tot geen praktijkkennis. Wellant College pakt de educatie op. Daarbij gaan we uit van het concept 'train the trainers'. Op die manier kunnen we in korte tijd heel veel fruittelers bereiken."

Levering machines
Levering van landbouwmachines is een ander onderdeel van het PIB-cluster. Neele: "Op het gebied van mechanisatie loopt India zestig tot tachtig jaar achter op Nederland. Of het nu gaat om gewasbescherming of grondbewerking. Vanuit het cluster kan Nederland de mechanisatie in de fruitsector op een hoger peil te brengen."

Demonstratiebedrijf
Enkele partners uit het cluster gaan nog dit jaar een demonstratiebedrijf in India opzetten. Daarbij wordt samengewerkt met de landbouwuniversiteit in Kashmir. Het cluster is geen gesloten bolwerk, zegt Neele. "Integendeel, we zijn juist op zoek naar bedrijven die willen aansluiten, bijvoorbeeld bedrijven met kennis van het drogen van fruit en van opslag- en koeltechniek. Uiteindelijk gaat het erom de hele fruitketen in India te verbeteren."

Meer Nederlandse clusters
Landbouwraad Wouter Verhey in India is nauw betrokken bij de activiteiten van het cluster. Hij heeft er veel verwachtingen van. "Nederland is sterk in het bedenken van ketenoplossingen, van plantmateriaal tot logistiek en verwerking. In India is daar grote behoefte aan. Ervaringen met soortgelijke Nederlandse samenwerkingsverbanden in India, bijvoorbeeld in de aardappelteelt, wijzen uit dat de ketenaanpak positieve resultaten oplevert. Zowel voor India als voor Nederland."

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: