Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse kersensector breidt uit

Het Zuid-Afrikaanse kersenseizoen is kort en onvoorspelbaar. Wanneer de kersen net voor Kerst op de markt komen, levert dat producenten in korte tijd goede inkomsten op. "De volumes vielen dit seizoen tegen," vertelt Roelf Pienaar, van Tru-Cape Marketing. "Als gevolg van het weer was de productie ongeveer 50% lager dan vorig jaar."



Het kersenareaal breidt zich uit in Zuid-Afrika en er worden veel nieuwe bomen aangeplant in de Westkaap. Van oudsher bevindt het voornaamste productiegebied zich in Vrijstaat, in het midden van het land, maar nu wordt de teelt in Ceres uitgebreid.

"Er worden nieuwe rassen aangeplant die goede vooruitzichten voor de toekomst bieden, zoals Royal Dawn, Rainier en Sweetheart," vervolgt Roelf. "Het is niet eenvoudig om aan land te komen in de Kaap maar Ceres is een ideale streek om kersen te telen. Door hier boomgaarden aan te planten, kunnen we ons seizoen verlengen. Hoewel de productie dit jaar tegenviel, waren de inkomsten desondanks prima."

Tru-Cape is één van de grootste fruitproducenten in Zuid-Afrika. Hoewel kersen slechts 1% van de productie vertegenwoordigen, ziet Roelf de categorie als een goede aanvulling op het assortiment. "We hebben lokaal een goed klantenbestand en we zijn enige jaren terug begonnen met de export. De meeste kersen worden echter op de binnenlandse markt afgezet. De vraag is goed wanneer de kersen in de weken voor Kerst op de markt komen. De verkoopperiode is kort dus we moeten er alles uit zien te halen."

Topfruitseizoen
Het is nog te vroeg om een prognose te geven van de appelvolumes maar Roelf verwacht dat deze ongeveer gelijk aan die van vorig seizoen zullen zijn. Het seizoen van vroege perenrassen is begonnen en over een paar dagen zal ook dat van Golden Delicious appelen aanbreken. "De wisselkoers is momenteel niet gunstig voor ons. Het zal een uitdaging worden maar er kan economisch en politiek gezien nog van alles gebeuren. "Afrika is een groeiende markt voor Zuid-Afrikaanse appelen. Door de gestegen olieprijzen is de verkoop in met name Nigeria interessant. Tru-Cape heeft een sterke positie op de Afrikaanse markt. Het grootste probleem bij de handel met Afrikaanse landen is het kredietrisico. Men moet dus zorgen voor goede financiële en debiteurenadministratie. We zijn wereldwijd in 130 landen goed vertegenwoordigd," aldus Pienaar.

Voor meer informatie:
TruCape
Email: Info@tru-cape.co.za
Tru-Cape.com

Publicatiedatum: