Faillissementen na Brexit positief
Alle sectoren, die afhankelijk zijn van goedkope arbeid en geïmporteerde grondstoffen, wacht een moeilijke tijd sinds de Britten de EU verlieten. "En ja, sommigen zullen failliet gaan. Maar het belangrijkste is: dat is niet per se een slechte ontwikkeling," zo schrijft Matthew. "Het is onderdeel van een proces van creative destruction, waardoor landen rijker worden," vervolgt hij.
Als voorbeeld wijst hij op de fruitsector. Telers zijn afhankelijk van goedkopere arbeidskrachten om het fruit te plukken. Daarom worden veel Oost-Europese arbeiders ingezet om bijvoorbeeld appelen te plukken. Door de Brexit wordt de toegang tot goedkope Oost-Europese arbeid afgesneden, maar dat is niet per se slecht. "Appelen kunnen geteeld worden in Polen en geëxporteerd worden naar het Verenigd Koninkrijk. Nu al is Polen een grote leverancier van appelen in Europa. Fruitplukken is een laag betaalde baan. Het is precies het werk dat een welvarende economie zou moeten outsourcen naar een minder ontwikkeld land."
Doordat er bedrijven failliet gaan, ontstaat er volgens Matthew ruimte voor nieuwe bedrijven. Dat proces wordt in de economie 'creative destruction' genoemd. Oude industrieën verdwijnen, nieuwe komen op. Uiteindelijk moet dat tot een welvarender land leiden.
Bron: Money Week