Eigen aardbeienrassen goed voor 50% van areaal in Huelva

De aardbeiensector van Huelva is wegens de hoge temperaturen iets later dan normaal begonnen met de aanplanting voor het nieuwe seizoen. De aardbeiensector in deze regio is goed voor bijna 95% van de totale Spaanse productie. 

Het areaal voor aardbeien is in dit seizoen jaar op jaar afgenomen van 6.400 hectare tot 5.860 hectare. De reden hiervoor is dat telers zich meer zijn gaan diversificeren op het gebied van zachtfruit. Ze telen nu meer andere fruitsoorten zoals blauwe bessen of frambozen. 

Er werd begonnen met het zaaien voor aardbeienplanten in de regio´s Palos en Moguer, waarna dit afhankelijk van het aardbeienras werd voortgezet in de andere gemeentes in Huelva. Dit proces was in het begin van november volledig afgerond.

Er zijn door de telers van Huelva in totaal 50 miljoen tot 60 miljoen aardbeienplanten aangeplant. Volgens Freshuelva, de brancheorganisatie van de aardbeiensector van Huelva, is het seizoen begonnen met vroege aardbeienrassen als de San Andrea, Fortuna en Primoris. Er worden steeds meer Andalusische rassen geteeld. Momenteel zijn deze rassen volgens Freshuelva goed voor 50% van het areaal.

De meest voorkomende rassen zijn de Primoris en de Antilla, die allebei al jarenlang in Huelva worden geteeld. In dit seizoen is in de vorm van de Rociera een nieuwe aardbeiensoort geïntroduceerd. Dit ras is ontwikkeld door Fresas Nuevos Materiales en had in zijn eerste testfase in het vorige seizoen goede resultaten.

Fresas Nuevos Materiales
Fresas Nuevos Materiales is in 1999 opgericht door onder andere Fresa Investigación y Desarrollo (FID). Dit is een groep die bestaat uit een aantal telers die lid zijn van Freshuelva. Het doel van deze joint venture is om rassen te ontwikkelen die oorspronkelijk uit Huelva afkomstig zijn. Hierdoor wordt de teeltsector van Huelva minder afhankelijk van externe bronnen. Fresas Nuevos Materiales is op dit moment een van de kweekbedrijven met de meest veelbelovende vooruitzichten binnen de sector.

Freshuelva hecht veel belang aan de promotie van nieuwe eigen rassen uit Huelva. Dit is niet alleen wegens de goede resultaten en kwaliteit, maar ook omdat dit de eerste rassen gaan zijn die onder een beschermde oorsprongsbenaming kunnen vallen. De aardbeiensector van Huelva streeft naar een beschermde oorsprongsbenaming, zodat de waarde van zijn product kan worden vergroot en er zo aan de vraag van de consument kan worden voldaan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven