Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Deelnemers uit 9 landen

Pomuni wint 'anti-voedselverspilling-wedstrijd' van Carrefour

Aardappelleverancier Pomuni is al meer dan 40 jaar leverancier van verse aardappelen aan Carrefour. Pomuni is al bijna 90 jaar actief in de aardappelsector en momenteel is de vierde generatie van de familie actief. Voor de tweede keer heeft Carrefour zijn leveranciers uitgedaagd om aan te tonen of ze duurzaam ondernemen. Dit jaar was het "anti-voedselverspilling" dat internationaal werd verkozen als thema.


Grote leveranciersuitdaging

Anti-voedselverspilling
Wel 9 landen namen deel aan deze wedstrijd. Zo kwamen Carrefour Argentinië, België, Brazilië, China, Spanje, Italië, Frankrijk, Polen, Roemenië, Taiwan samen en allen brachten ze hun meest innovatieve leverancier en bijhorende project mee naar Parijs waar een officiële prijsuitreiking volgde op 23 – 24 november 2016. Pomuni werd laureaat van België na een presentatie van 5 genomineerde bedrijven met het 'smart' irrigatie project.

Project: 'smart' irrigatie van aardappelen

Door middel van irrigatie kan de groei van een aardappelplant op natuurlijke wijze beïnvloed worden, zodat deze plant homogenere en consistentere aardappelen maakt. Hoe meer aardappelen aan de eisen van de consument voldoen zowel qua smaakbeleving als uitzicht, hoe minder aardappelen er verspild worden.
Met dit project willen we ons nog meer focussen op de productie van kwaliteitsvolle aardappelen in België. Beregening is hiervoor een absolute eis. Zo investeren we in nieuwe technieken om een antwoord te bieden op de maatschappelijke bezorgdheid rond food waste en waterverbruik in de landbouw.

Pomuni werkt samen met specialisten om de beregening op te volgen met automatische sondes met zonnepanelen. We beschikken nu over een technologie om via een GPRS-verbinding en een app op de smartphone de vochtspanning in de bodem te monitoren. Dit innovatieve concept is een Belgische primeur, het is de bedoeling om zo het waterverbruik te optimaliseren en dus veel duurzamer te kunnen werken. We verwachten met dit project dat we op het ideale moment, de juiste plant, de benodigde voedingstoffen kunnen geven zodat we nog meer kunnen aansluiten aan de kwaliteitsverwachtingen van onze klant en eindconsument. Dit alles in samenspraak met onze telers. Vandaar dit mooie project omdat de hele keten betrokken partij is. We zagen ook opmerkelijke verschillen tussen beregende en niet-beregende percelen tijdens dit uitzonderlijk aardappelseizoen."

www.pomuni.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven