Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Blockchain creëert eerlijker speelveld?

Tholen – eind vorige maand bracht de Amerikaanse retailer Walmart naar buiten in samenwerking met IBM een blockchain te testen. Deze manier van data opslaan, die ook achter de Bitcoin ligt, biedt veel voordelen in delen van informatie en verzekert een betere voedselveiligheid. Tijdens het EU Fresh Info Forum presenteerde Paul-Adrien Genet, Capgemini, zijn stageonderzoek naar het gebruik van deze techniek in de voedingssector.



In eerste instantie richtte zijn onderzoek zich op de Chinese markt voor varkensvlees. Door het grote aantal voedselschandalen begonnen de supermarkten daar met het gebruik van een blockchain. Simpel gezegd bestaat een blockchain uit verschillende schakels die allen informatie bevatten. Alleen als de informatie in alle schakels overeenkomt, kan een transactie doorgaan. Zo niet, dan grijpt het systeem automatisch in.

"Het systeem is transparant en je kunt herleiden waar de informatie vandaan komt," vertelt Paul-Adrien. Het gebruik van een blockchain is "onmogelijk te hacken, niet gecentraliseerd, gebaseerd op consensus en snel en goedkoop," somt hij op. In de landbouw zou deze data goed gebruikt kunnen worden, betoogt hij. Wereldwijd wordt het grootse deel van het voedsel geproduceerd door kleine bedrijven, vooral op het zuidelijk halfrond. Die hebben vaak niet de mogelijkheid om data te delen, waardoor alleen de grote bedrijven dat doen met bijvoorbeeld een veredelaar. Door een blockchain op te zetten, kun je enerzijds voorkomen dat een van de partijen te veel macht over de ander krijgt. Anderzijds kan de informatie in het systeem waardevol zijn voor bedrijven.