Biologische appel- en perenoogst 2016 in Europa

De Europese biologische appel- en perenoogst van 2016 is met bijna 160.000 ton biologische appelen en 16.000 ton biologische peren in z'n geheel vrijwel even groot als vorig jaar. Er zijn in enkele regio's echter relatief grote verschillen vanwege bloesemschade door vorst. Met name Oostenrijk, Zuid-Duitsland en Vinschgau (Zuid-Tirol) werden door vorst getroffen. Van een goede oogst, net zoals in 2014, was sprake in de noordelijkere regio's van Europa, bijvoorbeeld in Duitsland, Nederland en Belgiƫ, maar ook in delen van Italiƫ en Frankrijk.Het Europese appelassortiment is vanwege de regionale verschillen verschoven. Bij de Jonagold-groep en bij Elstar was er sprake van een goede oogst, bij Gala, Golden Delicious, Topaz en Pinova viel de oogst kleiner uit.

De kwaliteit is dit jaar wisselender. In sommige regio's waren de weers- en klimaatomstandigheden dit jaar zeer goed, afgezien van vorst tijdens de bloesemperiode. Vooral vlak voor en tijdens de oogst was het weer perfect met veel zon en weinig regen.

De vroege rassen werden dit jaar gemiddeld 3-4 dagen vroeger geoogst dan in de afgelopen jaren. Bij de late rassen was er deels sprake van een verlengde vegetatieperiode van circa 4-5 dagen. De oogst werd in alle regio's goed bijeengebracht. De deskundigen gaan uit van een relatief goede houdbaarheid.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven