Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Spaanse kiwiproducent Kiwi Atlántico ziet productie stijgen terwijl Europese oogst 20% daalt

Kiwi Atlántico is goed voor zo'n 60% van de totale kiwiproductie in Spanje. Het seizoen is in volle gang en het bedrijf verwacht dit jaar grotere volumes te oogsten dankzij een uitbreiding van het areaal. De kiwiproductie in Europa daarentegen zal dit jaar naar verwachting met zo'n 20% tot 25% dalen.

Het in Pontevedra gevestigde bedrijf draagt sinds 2010 het Galica Calidade keurmerk en werkt samen met 70 partners en 20 aangesloten telers in Noord-Spanje. 60% van het 350 hectare tellende areaal is gelegen in de regio Galacia. Directeur Carlos Vila verwacht een goed seizoen dankzij de goede maat en kwaliteit van het fruit. Desondanks zal het volume van vorig jaar, wat het grootste was in de geschiedenis van het bedrijf, niet geëvenaard kunnen worden. 

Goede kwaliteit
"De kalibers zijn groot wat te danken is aan de gunstige weersomstandigheden. Ondanks de neerslag en lagere temperaturen hebben de planten niet te veel water gekregen wat geresulteerd heeft in een goede smaak en hoge brixwaarde. In testen scoort het fruit van Kiwi Atlántico dit jaar een 1,7 wat heel goed is. Een score van 1 is minimaal nodig om verhandeld te mogen worden. Na de oogst worden de kiwi's naar een geventileerde opslagfaciliteit van Kiwi Atlántico gebracht. Vervolgens wordt het fruit geëtiketteerd en gekoeld bewaard tot aan de distributie. Binnen een paar dagen zullen de eerste kiwi's van het bedrijf in het AGF-schap liggen en dat zal zo blijven tot eind mei wanneer de voorraden uitgeput zijn.

Kiwi's uit Galacia
In de zestiger jaren plantte José Fernández López, oprichter van Zeltia en Pescanova, de eerste kiwiplantage in Galicia. Hij had het fruit meegebracht uit Duitsland. Het klimaat in de regio komt overeen met dat van Nieuw-Zeeland, 's werelds grootste kiwiproducent. Vila vertelt dat de productie dit seizoen nauwelijks gehinderd is door de Psa-bacterie, een ziekte die de wereldwijde kiwisector sinds 2010 teistert. Paradoxaal genoeg is de productiestijging van 10% tot 15% die Kiwi Atlántico dit jaar verwacht te danken aan de bacterieziekte Psa die een aantal jaar geleden plantages aantastte die dit seizoen weer hersteld zijn.

"Kiwitelers"
Kiwi Atlántico heeft een aandeel van 60% in de totale Spaanse kiwiproductie die 14.000 ton bedraagt. Dit volume komt echter nog niet in de buurt van de 85.000 ton aan kiwi's die Spanjaarden jaarlijks consumeren. Aangezien de binnenlandse vraag het aanbod ver overstijgt, exporteert Kiwi Atlántico niet. Vila vertelt bovendien dat de Spaanse retail bij voorkeur binnenlandse producten koopt.

Tekort aan landbouwgrond
De verdeling van het land in de regio Galica maakt het moeilijk voor kiwitelers om hun bedrijven nog verder uit te breiden. "Een bedrijf van 10.000 tot 20.000 m2 is vrij klein voor de kiwiteelt. Bovendien zijn er aanzienlijke investeringen nodig omdat de plantage uitgerust moeten worden met vaste constructies, wateropslag en -filtersystemen," vertelt Vila. Hij verwacht wel dat de impuls die de Bank Terras de la Xunta heeft gegeven er mogelijk voor zal zorgen dat meer telers zich zullen richten op de kiwiteelt.

Vila heeft wel zo zijn twijfels over dit initiatief. "Voor een veehouder is dit misschien interessant maar niet voor ons. Er is sprake van huurcontracten voor vijf jaar. We gaan echter niet €35.000 per hectare investeren zolang we niet zeker zijn of ons contract daarna wel verlengd wordt aangezien de plantage pas na zeven jaar in volle productie komt."

Vila heeft daarom de lokale overheid opgeroepen de gezamenlijke exploitatie door verenigingen van eigenaren te promoten, waarbij de eigenaren naast de jaarlijkse huur ook delen in de winst in ruil voor het verhuren van hun land gedurende een periode van 20 jaar. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor de uitbreiding van de kiwiteelt in de regio Galicia.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven