Vooruitzichten pruimen beter

Zuid Afrikaans steenfruit gehinderd door Italiaans fruit op Britse markt

"Er zijn momenteel grote volumes Zuid-Afrikaans steenfruit onderweg naar Europa," vertelt Wayne Mudge van Cape Five. Vorige week exporteerde het bedrijf al een aantal containers. Het seizoen verloopt goed met een kleine hapering als gevolg van de wind.

"In het begin zijn de volumes moeilijk in te schatten maar we hebben de indruk dat de vroege rassen er zeer uniform uitzien. Het seizoen is iets vroeger dan gebruikelijk begonnen maar de volumes zijn goed wat betekent dat het fruit gelijktijdig rijpt zodat er wellicht twee keer geplukt kan worden in plaats van drie of vier keer," legt Wayne uit.

De maten uit de Westkaap zijn goed, wat waarschijnlijk te danken is aan de huidige, gunstige weersomstandigheden en normale temperaturen. In een aantal gebieden in het noorden van Zuid-Afrika heeft het de laatste weken geregend. Ze zouden daar wel wat meer neerslag kunnen gebruiken maar de situatie is verbeterd. In de Westkaap is echter geen neerslag van betekenis gevallen maar het regenseizoen is daar dan ook nog niet begonnen.

Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste afzetmarkt voor Zuid-Afrikaans steenfruit in deze tijd van het jaar. Normaal gezien is dit een goede periode voor hen maar de vraag is matig dit jaar en er is ook nog Italiaans fruit op de markt.

Volgens Wayne is er op dit moment sprake van een overaanbod aan perziken op de Europese markt, maar de omstandigheden voor pruimen zijn beter. De eerste containers met steenfruit van Cape Five zijn onlangs in Nederland aangekomen, met nectarines, perziken en pruimen aan boord.

Er is dit seizoen een groot verschil in de wisselkoers pond/rand die is gedaald van 22-23 pond/rand (€25/26,80) naar 17 pond/rand (€19,80) waardoor het moeilijk is om de prijzen op een aanvaardbaar niveau te houden. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven