Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede marktkansen voor Spaanse kiwi's

Twaalf jaar geleden besloot fruitteler Jorge Martínez uit Valencia eens een ander gewas te telen aangezien de citrusteelt steeds minder rendabel werd. Na een aantal bezoeken aan Galicia kwam hij tot de conclusie dat kiwiteelt het meest geschikt was voor het klimaat in Valencia en inmiddels teelt Martínez met succes kiwi's.



"In 2005 waren er maar 4 telers in Picassent die kiwi's teelden. Momenteel zijn er meer dan 50 kiwitelers in de provincie Valencia. We hebben bij SAT Actinidia een kiwi-areaal van 100 hectare," vertelt Martínez, die naast kiwi's ook kaki's produceert en landbouwproducten verkoopt.

Hoewel de eerste investeringen groot zijn, is het een zeer productieve fruitsoort met een opbrengst van 30 tot 40 ton per hectare. Bovendien zijn kiwi's gemakkelijk te telen maar de fruitsoort is wel gevoelig voor de wind. Vandaar dat er beschermingsmaatregelen nodig zijn.



"De kiwiteelt in Valencia biedt interessante marktkansen omdat de oogst al in september begint wanneer Nieuw-Zeeland en Chili hun seizoen afsluiten en de kwaliteit van hun producten afneemt. Bovendien begint ons seizoen een maand voordat de productie uit Italië, Portugal en Galicia op de markt komt. Het seizoen eindigt eind november," aldus de teler.



Valencia is één van de weinige regio's waar geen PSA voorkomt. "We hebben meermalen testen uitgevoerd waarbij we vast hebben kunnen stellen dat de PSA-bacterie zich niet kan ontwikkelen onder de weersomstandigheden die we hier hebben."


De twee teeltgebieden hebben jaarlijks gemiddeld 1.000 zonuren en de bodem heeft de ideale zuurgraad voor de kiwiteelt. Samen met de gebruikte teeltmethoden levert dit kiwi's met een uitzonderlijk zoete smaak en bovengemiddelde kalibers op met een gewicht dat in een enkel geval oploopt tot meer dan 200 gram per stuk.


Jorge Martínez werkt samen met een coöperatie voor de verwerking van zijn kiwi's, die vermarkt worden onder het Actinia merk en bestemd zijn voor groothandelsmarkten in Spanje en geëxporteerd worden naar Europa. "De concurrentie van Italië en Griekenland neemt toe omdat de markt overspoeld wordt met goedkoop fruit. We werken hard om de prijzen overeind te houden en de consument er van te overtuigen dat we een beter product leveren."



De hogere temperaturen van de laatste jaren zorgen voor een lagere productie en dat is ook dit jaar weer het geval. De totale productie is met zo'n 50% gedaald.


"Voor een optimale fruitproductie heeft de kiwiboom zo'n 800 uren met lage temperaturen nodig. We moeten afwachten of dit in de toekomst een bedreiging voor ons zal vormen. Ik denk echter dat de kiwibomen, evenals andere fruitbomen, zich uiteindelijk zullen aanpassen aan het veranderende klimaat."

Voor meer informatie:
Ignacio Salvador Marqués (agronomist)
Jorge Martínez Martínez (manager)
OPENAGRO S.L.
C/ Acequia, nº 95, Picassent, Valencia. Spain
T: +34 961 241 177
openagro@jmopenagro.com
www.openagro.es
Publicatiedatum: