Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Chileense stakingen kunnen reputatie schaden"

Gevolgen van stakingen voor AGF-export
Nadat onderhandelingen tussen de Chileense overheid en de vakbonden zijn stukgelopen, worden de stakingsacties van de ambtenaren voortgezet. Dit betekent dat er nu al drie weken op rij stakingsacties en demonstraties worden gevoerd. De stakingsacties beginnen hun tol op Chili te eisen, wat met name voor de fruitsector geldt. De acties hebben ernstige gevolgen voor het functioneren van de douane en de Chileense overheidsinstantie voor landbouw en veeteelt (SAG). Beide instanties zijn cruciaal voor de handel in vers fruit met het buitenland.


Luis Schmidt tijdens zijn speech op PMA Fruittrade 2016

"Het is gelukkig een gedeeltelijke staking. Deze vertragingen kunnen echter een negatieve invloed hebben op de kwaliteit en voortgang van de export. De Chileense seizoenen voor kersen, blauwe bessen, nectarines en abrikozen zijn op dit moment in volle gang. De problemen met de levering aan de havens en de vertragingen bij de douane en het verdere exportproces zorgen voor enorme economische schade bij alle betrokken partijen," zegt Luis Schmidt, directeur van Fedefruta.

Reputatieschade
Een van de gevolgen hiervan heeft betrekking op de kersenmarkt. 85% van de Chileense kersen gaan naar China. "We verliezen hierop. Een doos met kersen kost ongeveer $200 (€186,60) per luchtvracht. Als we gebruik maken van andere middelen voor transport, zoals zeevracht, kan de prijs zakken tot $50 (€46,65). Maar dat is niet het grootste probleem. Deze situatie zou invloed kunnen hebben op onze reputatie als betrouwbaar exportland. Reputatieschade heeft veel ernstigere gevolgen dan de economische verliezen die we op dit moment lijden."


Luis Schmidt in gesprek met de president van Chili

"Ik roep op tot gezond verstand om in het landsbelang het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Wat als deze acties ook hun tol eisen op andere sectoren zoals havens, zoals we al eerder in het verleden hebben gezien? De gevolgen zouden zeer breed zijn, omdat 92% van de Chileense import en export met zeetransport wordt uitgevoerd. We moeten preventieve maatregelen treffen. Het is noodzakelijk dat we een wet instellen die strenge regels voor bederfelijke producten voorschrijft, zodat de handel in deze producten niet wordt aangetast," zegt de directeur van Fedefruta tot slot.
Publicatiedatum: