Poolse appelprijzen stijgen

Ondanks dat er een ruime aanvoer van Poolse kwaliteitsappelen is, heeft hagelschade geresulteerd in lagere prijzen omdat er kleinere volumes op de markt zijn dan eerder werd verwacht. Bovendien is de vraag sterk, zowel op de binnenlandse- als exportmarkt.

Volgens Anna Gabler, mede-eigenaresse van Agro Queens, is de kwaliteit van veel appelen niet zo goed als bij aanvang van het seizoen werd gehoopt. "Ik denk dat veel bedrijven als gevolg hiervan tegen lagere prijzen appelen in hebben gekocht, waarna ze deze later met veel winst hebben kunnen verkopen. Wanneer de prijs op het minimumniveau ligt, en dat was het geval, kan deze alleen maar stijgen en dat is wat er momenteel gebeurt."

Agro Queens is een relatief jong bedrijf, maar beschikt wel over de nodige ervaring. Agro Queens werd opgericht vanuit een gezamenlijke doelstelling van de eigenaren. Met een jarenlange ervaring als medewerker bij een groot AGF-bedrijf deelde Anna de zakelijke visie van haar handelspartner. 

"Agro Queens is het resultaat van het combineren van ervaring, passie, betrokkenheid en vriendschap. Mijn partner is een producent, die al vele jaren een familiebedrijf runt. In tegenstelling tot de algemene opinie, denk ik, dat kleine bedrijven met relatief lage productiekosten waardevol kunnen zijn voor klanten, die zoeken naar betrouwbaarheid en kwaliteit voor de komende jaren," vertelt Anna.

Appelen zijn het belangrijkste product voor het bedrijf. Agro Queens produceert zelf en beschikt over een opslagfaciliteit. Het bedrijf levert ook zomerfruit en een ruim aanbod aan Poolse groenten, die ook concurrerend zijn op de westerse markt.

"We vinden langdurige zakelijke relaties belangrijk. Onze belangrijkste klanten zijn onze buurlanden maar de markt blijft zich ontwikkelen waardoor we onszelf blijven oriĆ«nteren op nieuwe klanten en de eisen van de markt. Onze verste bestemming is India en nieuwe uitdagingen gaan we niet uit de weg," vervolgt Anna. 

Als onderdeel van zijn ontwikkeling en om tegemoet te kunnen komen aan de hogere eisen, met name van markten buiten Europa, werkt het bedrijf aan het vergroten van zijn biologische assortiment verse, diepvries en bewerkte AGF.

"We werken momenteel aan een project om producenten te stimuleren om over te schakelen van conventionele naar biologische teelt. Over het algemeen hebben telers hier niet zoveel mee, omdat zij over te weinig kennis en overheidssubsidies beschikken en onzeker zijn over de opbrengsten. We willen hen er van overtuigen dat biologische teelt goedkoper is dan conventionele en dat het ondanks de kleinere productievolumes goede inkomsten oplevert," besluit Anna.

Voor meer informatie:
Anna Gabler
Agro Queens
Tel: +48 502 842 132
Email: sales@agroqueens.com
agroqueens.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven