Spaans Fresgarrido verzorgt distributie blauwe bessen Campasol in Europa

Het Spaanse bedrijf Fresgarrido heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het in Peru gevestigde Camposol voor de distributie van Peruaanse blauwe bessen in Europa. Volgens Fresgarrido-directeur Jose Antonio Garrido is het partnerschap tussen de twee bedrijven de eerste in zijn soort voor de zachtfruitsector van Huelva.

De zakelijke relatie met Camposol begon officieel pas in oktober. "Daarom is het nog te vroeg om het volume aan blauwe bessen vast te stellen dat in onze opslag in Palos de la Frontera terecht gaat komen," licht Garrido toe. De blauwe bessen gaan vervoerd worden met containers, die bij het meest dichtstbijzijnde vliegveld en bij de haven van Algeciras worden uitgeladen. "We proberen de containerschepen echter ook te laten stoppen bij de haven van Huelva," voegt hij toe.

Camposol heeft zijn exportvolume voor dit jaar geraamd op 13.000 ton. 80% van dit volume wordt geoogst tussen augustus en december, hoewel het seizoen doorloopt tot maart. Op dit moment heeft het bedrijf een areaal van 1.000 hectare voor de teelt van blauwe bessen. Dit wordt met 600 hectare uitgebreid, zodra het huidige seizoen is afgerond.

Het aardbeienseizoen
Fresgarrido heeft in het aardbeienseizoen van 2016-2017 zijn areaal met 5% uitgebreid, aldus Jose Antonio Garrido. Het areaal is hiermee gegroeid van 160 hectare naar 180 hectare. Van de 7 miljoen planten die in dit seizoen worden gebruikt bestaat 60% uit de Fortuna-variëteit, terwijl de rest tot de Primoris-variëteit behoort.

Fresgarrido heeft op 35 hectare bijna 100.000 bomen staan voor de teelt van bosbessen. Verder wordt er met 15.000 planten op 2,5 hectare bramen geteeld. Er wordt ook geëxperimenteerd met de teelt van frambozen. Hiervoor wordt een bescheiden areaal van een halve hectare gebruikt, waarop ongeveer 2.000 planten staan.

Volgens Jose Antonio Garrido is productdiversificatie hard nodig. "De winstmarges voor aardbeien worden steeds kleiner. Een vergissing maken kost geld. Daardoor is het nu niet langer mogelijk om een bedrijf zoals dat van ons met een enkel product gaande te houden. We moeten andere opties proberen."

"We breiden ons teeltbedrijf uit, zodat we met drie of vier jaar kunnen werken met plantages voor tropisch fruit als papaya's en mango's. Ook willen we perziken en granaatappelen telen. Ik denk dat het nodig is om een kleine uitbreiding voor deze fruitsoorten op te zetten, omdat deze producten een grote rol in de toekomst gaan spelen," zegt Jose Antonio Garrido tot slot.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven