Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sergio Panini, Antica Via Romea

Italianen ontdekken blauwe bessen

Fanano, in de Apennijnen, is bekend vanwege de teelt van blauwe bessen. Volgens Sergio Panini zijn de volumes echter gedaald als gevolg van late vorst en de Aziatische fruitvlieg.

Samen met zijn echtgenote en zoon heeft Sergio het bedrijf Antica Via Romea - Green Life opgericht, dat zich toelegt op de teelt van Amerikaanse blauwenbessenvariëteiten.


Rijpende blauwe bessen in Fanano. (foto: 2016)

De plantages werden vijf jaar geleden aangelegd en inmiddels zijn de bessenstruiken al bijna twee meter hoog. Volgend jaar hoopt Sergio zo'n 4 ton te oogsten. "80% wordt vers op de lokale markt verkocht en vanaf volgend jaar ook op de groothandelsmarkten in Verona en Milaan en Zwitserland. De overige 20% wordt gebruikt voor het maken van sap (met 65% blauwe bessen), jams en confituren (met 99% blauwe bessen)."


De blauwebessenplantage deze zomer

Het bedrijf, dat in november zijn biologische keurmerk zal ontvangen, heeft in Fanano de ideale groeiomstandigheden voor de blauwebessenteelt gevonden. Naast het geschikte klimaat, is ook de bodem optimaal omdat deze een laag actief kalksteengehalte heeft en tamelijk zuur is, met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6. "Ons doel is om het areaal de komende vier tot vijf jaar te verdrievoudigen en zo'n 20 ton per jaar te produceren."


Blauwe bessen van Antica Via Romea.


Panini heeft hoge verwachtingen voor deze fruitsoort. "De blauwebessenconsumptie stijgt omdat het fruit gezien wordt als superfood vanwege het hoge aandeel antioxidanten. In de Verenigde Staten en Europa is de afzet groot. In het Verenigd Koninkrijk verdubbelde de afzet tussen 2011 en 2015 en er wordt verwacht dat dit ook tussen nu en 2019 het geval zal zijn. In Italië begint de consument het fruit nu pas te waarderen, waardoor er op deze markt volop groeikansen zijn."



Blauwe bessen van Antica Via Romea.

"Italië zou zich meer moeten richten op de teelt blauwe bessen en zachtfruit met name omdat we een gunstige periode hebben om te exporteren."


De blauwebessenplantage van Antica Via Romea' in de winter van 2015. 

In Italië begint de productie in juni en wordt het seizoen half augustus beëindigd. Voor deze tijd is er fruit uit Marokko en Spanje op de markt en na het seizoen start de aanvoer uit Polen. Van juni tot midden juli is er alleen Italiaans product verkrijgbaar."



Contact:
Azienda Agricola Antica Via Romea

Via Sasseto, 1289 / d
41021 Fanano (MO) - Italië
Tel. (+39) 0536 69438
Mail: info@ilmirtillogigante.com
Web: www.ilmirtillogigante.com
Publicatiedatum: