Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Walen nog niet overstag met ondertekening pact

"EVO en Fenedex: "CETA goed voor handel en productie"

Het zou 'bijzonder teleurstellend' zijn als het Waalse parlement CETA het handelsverdrag met Canada, tegenhoudt. Dit stelde Bart Jan Koopman, directeur bij EVO en Fenedex, op zaterdag 22 oktober in EenVandaag.

Signaal

"Het geeft een signaal af dat wij als Europa geen betrouwbare handelspartner zouden zijn. Dat wij niet in staat zouden zijn om dit soort verdragen überhaupt te onderhandelen", aldus Koopman in de uitzending van het actualiteitenprogramma.

Export en logistiek

Een goed handelsverdrag met Canada dat de export en de logistiek vereenvoudigt, is volgens EVO en Fenedex goed voor de handel en productie in Nederland. "In Nederland wordt een derde van ons nationaal inkomen verdiend met internationaal ondernemen. Als we dat in de waagschaal stellen door dit soort verdragen niet meer te kunnen afsluiten, komen we in de toekomst toch echt in de knel", stelde Koopman afgelopen zaterdag.

Wallonië
Het parlement van Wallonië heeft zijn goedkeuring onthouden aan CETA. Hierdoor kon het Belgische kabinet de Europese Unie niet helpen aan de vereiste unanimiteit bij de raadsvergadering van de handelsministers. Het CETA-verdrag kan dus niet worden ondertekend. EVO en Fenedex stelden vorige week nog erop te vertrouwen dat de Belgische regering op korte termijn een oplossing vindt met het Waalse bestuur, zodat België alsnog in staat is om mee te ondertekenen.

Beslissing valt vanmiddag
De Waalse regering laat zich niet onder druk zetten door het ultimatum om voor maandagavond te beslissen over het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, is op te maken op Nu.nl. Als de Belgische federale regering er niet in slagen
om de Walen vanmiddag over de streep te trekken, dan wordt de geplande top afgeblazen waarop het pact ondertekend zou worden. Premier Charles Michel heeft namelijk toestemming van de Waalse regering nodig om het handelsverdrag namens heel België te kunnen tekenen.

Bron: EVO / Nu.nl
Publicatiedatum: