Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zorgen om vertragingen bij implementatie van importcontroles in het VK

De Britse parlementaire commissie voor Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Efra) heeft vorige week een schrijven gericht aan Steve Barclay, de staatssecretaris van Defra, een ministerieel departement voor de bescherming van het milieu, om "aan te dringen op tijdigere en transparantere communicatie met belanghebbenden over de aanpak van het departement met betrekking tot de sanitaire en fytosanitaire importcontroles (SPS-controles)".

De voorzitter van de commissie, Sir Robert Goodwill, heeft na berichten in de media van twee weken geleden, die suggereerden dat het nieuwe regime van importcontroles en inspecties niet volledig van start zou gaan op de geplande implementatiedatum van 30 april, een brief geschreven aan de staatssecretaris van Defra.

Deze berichten werden door Defra tegengesproken, die stelde dat "controles vanaf 30 april beginnen en, zoals we altijd hebben gezegd, worden goederen met een gemiddeld en hoog bioveiligheidsrisico met voorrang behandeld terwijl we toewerken naar volledige controlepercentages."

In de brief gericht aan Steve Barclay toont de commissie zich bezorgd: "Hoewel de reactie van uw afdeling op de mediaberichten bevestigt dat de controles vanaf 30 april zullen aanvangen, stelt de presentatie van Defra naar verluidt dat u van plan bent om het controlepercentage voor alle goederengroepen in eerste instantie op nul procent in te stellen. Wij maken ons zorgen dat dit in feite een zesde vertraging is van de implementatie van SPS-importcontroles."

De brief van de Efra-commissie vraagt aan Defra 'hoe een "geleidelijke" of "lichte aanpak" van de maatregelen van 30 april er in de praktijk uit zal zien' en 'welk percentage van de nieuwe SPS-controles op import vanaf 30 april in elke risicocategorie zal plaatsvinden'. De brief vraagt ook wanneer de maatregelen zullen worden opgeschaald naar hun bedoelde capaciteit, en welke 'belemmeringen er nog zijn voor de implementatie van enige of alle controles op 30 april'.
De commissie vraagt de afdeling bovendien 'welke impact eventuele vertragingen van de verwachte controles zullen hebben op goederen die worden geïmporteerd uit niet-EU-landen'.

In de brief van de commissie wordt vermeld dat havens en bedrijven verwarring en frustratie ervaren. Er wordt gesteld dat het essentieel is dat het 'departement dringend stappen onderneemt om de gewijzigde regelingen aan bedrijven en het publiek te communiceren om vertrouwen in onze binnenkomende grenscontroles op te bouwen en verstoringen te verminderen'. De commissie vraagt het departement om uiterlijk dinsdag 30 april op haar brief te reageren.

De commissie heeft vorige week ook het antwoord van Lord-Douglas Miller op haar brief van 26 maart gepubliceerd, waarin de commissie om een reactie vroeg op de zorgen van de Dover District Council over de nieuwe SPS-importcontroles en grenscontroles in Dover.

Wat betreft zorgen over het verplaatsen van alle commerciële importcontroles van voedsel 22 mijl landinwaarts naar een grenscontrolepost in Sevington, stelt Lord-Douglas Miller, minister van Bioveiligheid, Diergezondheid en Dierenwelzijn, dat 'robuuste, op data gebaseerde handhavingsopties' het risico zullen beperken dat legitieme commerciële ladingen niet verschijnen voor inspectie in Sevington.

Bron: committees.parliament.uk

Publicatiedatum: