Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
20.000 ton Kanzi

VOG meldt 18% meer Pink Lady appelen

De oogst van Gala-appelen is afgerond. In het begin van het seizoen raamde de Italiaanse coöperatie VOG een toename in volume van 3%, maar volgens directeur Gerhard Dichgans zijn de volumes ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven.

"De kwaliteit is uitstekend. Juli en augustus waren perfect voor appelen, met name voor de kleuring. De meeste maten zijn 70/80, maar we hebben geen maten van 85+. De houdbaarheid is uitstekend en we kunnen nu tot na eind maart Gala-appelen op de markt zetten," legt Dichgans uit.

"Binnenkort beginnen de seizoenen voor Golden Delicious en Red Delicious. We hopen dat het weer goed blijft, omdat Golden-appelen erg kwetsbaar zijn. In de lager gelegen gebieden worden binnenkort de Granny Smith-appelen geoogst. De afgelopen dagen zijn de Kanzi-appelen geoogst, die vanaf nu op de markt worden gezet."


Gerhard Dichgans van VOG op Macfrut 2016.

Het volume aan Golden-appelen is bijna hetzelfde als vorig jaar, terwijl die van Red Delicious met 2% zijn toegenomen. Het volume aan Fuji-appelen is jaar op jaar met 15% verminderd, wat waarschijnlijk te maken heeft met dat dit jaar een aantal bomen zijn gewisseld. Het volume aan Pink Lady- en Kanzi-appelen zal naar verwachting toenemen tot 15.000 ton, wat jaar op jaar 5.000 ton meer is. 

"De sector neemt met name in Italië en Spanje continu toe. Als het gehele areaal in productie is gegaan, kunnen we tot een volume van 20.000 ton aan Kanzi-appelen komen," zegt Dichgans. 

Het volume aan Pink Lady-appelen zal naar verwachting jaar op jaar toenemen met 18%. "We zijn opnieuw begonnen met deze productie, nadat dit in het vorige jaar was afgenomen," licht Dichgans toe.


Kanzi-appelen van VOG

Deze ontwikkelingen in volumes laten zien dat er steeds minder interesse is in traditionele variëteiten, terwijl nieuwe variëteiten steeds meer in trek raken. 

"Dat is de reden we besloten ons te specialiseren in tweekleurige appelen, nieuwe variëteiten en clubrassen die voor ons teeltgebied geschikt zouden zijn. Daarbij hebben we ons gespecialiseerd in de regio's waar we graag aan zouden willen leveren."


Envy-appelen

Een aantal van deze regio's zijn landen in Zuid-Oost-Azië. "We exporteren naar Maleisië, Singapore en Hong Kong. We hebben ook interesse in China, Vietnam en Thailand. Dit kan echter nog niet, omdat er sprake is van fytosanitaire blokkades en er nog geen handelsovereenkomsten tussen deze landen en Italië zijn gesloten."

De directeur is optimistisch over de nieuwe oogst. Het aanbod van de concurrentie op het zuidelijk halfrond is op dit moment namelijk niet meer op de markt aanwezig. "Het aanbod aan Golden Delicious liep in augustus af, waardoor er een schaarste op de markt is. Ook is onze kwaliteit beter dan vroeger en verder is ook de markt voor Pink Lady- en Kanzi-appelen aan het toenemen."


Gala-appelen onder het merk Marlene van VOG

Polen zal dit jaar een sterke concurrent zijn. Het aanbod aan appelen voor de retail- en verwerkingssectoren staat daar op meer dan 4 miljoen ton. Er is met name een groot volume aan Idared (800.000 ton), Shampion (500.000 ton), Jonagored (350.000 ton) en Gloster (180.000 ton). "De Poolse sector moest zichzelf opnieuw uitvinden. Daarom is er daar heel veel geïnvesteerd en geïnnoveerd," zegt Dichgans tot slot.

Contact:
VOG - Consorzio delle Cooperative Ortofrutticole dell'Alto Adige
Email: info@vog.it
Website: www.marlene.it
Website: www.vog.it
Publicatiedatum: