Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse fruittelers krijgen schadevergoeding vorst

In Duitsland is per direct de speciale richtlijn van het ministerie van Landbouw, Bosbouw, Milieu en Waterbeheer (BMLFUW) van kracht geworden die efficiënt en op korte termijn ondersteuning mogelijk maakt voor bedrijven die getroffen zijn door vorstschade. "Onze telers produceren de hoogste kwaliteit, vaak onder moeilijke omstandigheden. Extreme weersomstandigheden kunnen het voortbestaan van bedrijven in gevaar brengen. In zulke situaties hebben de landbouwbedrijven ondersteuning door de landbouwpolitiek nodig. Daarom vond ik het belangrijk om snel en effectief te handelen", benadrukt minister Andrä Rupprechter.

Met de speciale richtlijn werd een modern schadevergoedingsmodel geschapen dat inkomensverliezen door vorst bij fruitteelt, wijnteelt en hopteelt doeltreffend opvangt. De Bondsregering stelt tot 50 miljoen euro ter beschikking en deelstaten, die getroffen worden door vorst, dienen in gelijke mate aan de maatregel deel te nemen. Daarmee kan schade tot 100 miljoen euro in totaal worden vergoed.

Uitgangspunten bij de schaderegeling

  • Bij onverzekerbare culturen komen ook minder zwaarwegende gevallen in aanmerking voor een schadevergoeding vanaf een schade van 35 procent.
  • Voor appelen en peren bestaat sinds kort de mogelijkheid om je als bedrijf zelf tegen schade te verzekeren. Daarom komen hierbij alleen gevallen met meer dan 50 procent schade in aanmerking voor schadevergoeding.
  • Culturen waarvoor al sinds langere tijd de mogelijkheid bestaat om je als bedrijf tegen schade te verzekeren (wijn, aardbeien), worden via een speciale schrijnende gevallenverzekering gedekt. De gemiddelde schade moet hierbij boven de 70 procent liggen.
  • Het beoogde schadevergoedingspercentage per hectare wordt naar 50 procent gereduceerd als een bedrijf geen verzekering heeft afgesloten voor de meestvoorkomende klimatologische risico's.

Publicatiedatum: