Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaarlijks dalende verkoop Galia meloenen in België

"Langere houdbaarheid Galia ten koste van de smaak"

Tholen - Smaak wordt in de AGF-sector vaak gebruikt als verkoopargument. Voor consumenten is dat ook een belangrijk aspect. "Toch merk je dat veredelaar en telers het onderdeel smaak bij de Galia-meloen niet vooropstellen", vertelt een Belgische importeur. "Jaren geleden heeft men besloten dat houdbaarheid belangrijker is dan smaak en werden de longliferassen geïntroduceerd. Dat is heel goed te merken in de afzet. In België daalt die jaarlijks. Het gaat dus ten koste van de smaak en verkoop. Elk jaar komen er minder Galia's naar België."



Charentais

"Het ras waar Belgen nu eerder voor kiezen is een Charentais-meloen, zowel uit Spanje als Frankrijk", legt de handelaar uit. Deze is smaakvoller en wordt nu eerder door de consumenten gekozen. Spanje is met dit ras de afgelopen jaren ook sterk verbeterd. Vroeger was de smaak een stuk minder."

Momenteel ligt de vraag naar meloenen ligt op een laag pitje. "Met dit zomerweer zou je denken dat het goed gaat, maar de Galia loopt moeilijk en de prijzen zijn slecht. Ze gaan weg voor 2,5 tot 3 euro per doos. Ook de Piel de Sapo, Watermeloen en Gele meloen doen het niet denderend. Er wordt wel wat verkocht, maar het loopt geen storm."