Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goed meloenenseizoen voor Don Camillo

"Ondanks wat problemen in het begin van het seizoen wegens slecht weer, ziet het meloenenseizoen er goed uit. Het fruit heeft een goede kwaliteit," zegt Ettore Cagna van Agricola Don Camillo. "Telers hadden prima winstmarges, vooral degenen die met ons Don Camillo Più-fruit hebben gewerkt." 

De meloenen van Don Camillo Più komen dit jaar voor het eerst op de markt. Het aanbod bestaat uit Chanterais-meloenen, mini-watermeloenen en pitloze mini-watermeloenen. De meloenen worden verpakt in formats die uiteen lopen van een enkel stuk tot zes stukken.


Krat met vijf Charentais-meloenen met een gemiddeld gewicht tussen de 950 en 1400 gram.  

"We besloten op Charentais te focussen omdat we hier dankzij samenwerking met het Franse bedrijf Soldive veel ervaring mee hebben opgedaan. Soldive gaf ons advies over waar we op moesten letten bij de teelt van deze variëteit. Charentais-meloenen moeten bijvoorbeeld de laatste 20 dagen droog gehouden worden om zo betere organoleptische kwaliteiten te verkrijgen."

Charentais-meloenen hebben per kilo een prijs die gemiddeld €0,60 hoger ligt. Deze meloenensoort bevat ook echter ook meer vruchtvlees en een betere kwaliteit. Maar ook andere meloenenvariëteiten van het bedrijf, zoals de PGI Mantovano-meloen, leveren goede marges op.



Agricola Don Camillo is lid geworden van het Consorzio di Tutela del melone IGP. Andere bedrijven die hierbij zijn aangesloten zijn OP Francescon, Az. Ortofrutticola Nadalini, Mauro Aguzzi, Merighi, Ca' De Preti en Perini.

Het bedrijf koos voor pitloze mini- en medium watermeloenen. "Deze meloenen leveren alleen winst op als ze in alle retailkanalen goed worden gepresenteerd. Ze moeten zorgvuldig worden verpakt, gewassen en gelabeld. Daarom is ervaring in de teelt hiervan cruciaal."

Volgens Ettore is een probleem binnen de meloenensector dat er voor dit fruit niet van te voren een areaal is gepland. Veel telers volgen de huidige trends qua prijzen bij het kiezen van welke soort kleine watermeloenen ze willen telen. "Vaak kiezen ze dan voor meloenen die pitten bevatten. De consument heeft hier echter geen voorkeur voor en wordt daardoor ontmoedigd om nog meloenen te consumeren."



Onmogelijk om productie te bundelen
"Ondanks mijn pogingen om de meloenenteelt meer te concentreren, moet ik eerlijk zeggen dat hier nog niet veel van terecht is gekomen. Het zou kunnen werken in landen waar de productie op een beperkt areaal wordt uitgevoerd, maar de teelt van meloenen en watermeloenen is verspreid over heel Italië. Een enkel coördinatiepunt gaat dan nooit werken."

In mei opende Don Camillo een nieuwe verwerkingsfaciliteit voor meloenen, met een nieuwe sorteermachine met een output van 50 ton per uur.

Contacts:
Agricola Don Camillo srl

Via Cisa 31/A
42041 Brescello (Re)
Tel.: (+39) 0522 962202
Fax: (+39) 0522 962161
Email: info@melonedoncamillo.it
Web: www.melonedoncamillo.it