Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse aardbeien smaken telers zuur

De recente weersomstandigheden in Polen hebben effect op zowel verse aardbeienproductie als die bestemd zijn voor de verwerkingssector. Het seizoen voor verwerkte aardbeien loopt in het zuiden van Polen ten einde met slechts een week voor de boeg en zal de overstap naar het noorden moeten maken.

"De prijzen zijn momenteel ongekend met een niveau van 1 euro. De kwaliteit is opmerkelijk door de zware regenval. Het product is namelijk vrij klein. We hadden nogal droog weer en twee dagen van zware regenval hebben de kwaliteit ernstig verminderd", zo stelt een Poolse aardbeienteler in het zuiden van het land.

"We verwachtten een goed seizoen voor de regen. Aan bloemen geen tekort, maar elke cyclus werd het aantal aardbeien kleiner en kleiner, wat resulteerde in minder volumes: 50%. De warme dagen met koude nachten veroorzaakten ook problemen met de zoetheid van het fruit. Het rijpingsproces begon overdag en stokte 's nachts, wat het rijpingsproces vertraagde. Dit leidde ook tot verkleuring: de bovenkant van de aardbei rijp, de onderkant nog groen. Ook kregen we last van schimmel. Een goed seizoen ging van kwaad tot erger."

Het vroege framboosseizoen is momenteel ook gestart en ze ondervinden dezelfde problemen als de aardbeientelers. Ze verwachten een kort en intensief seizoen. "Er is iets vreemds aan de hand met de planten en ze lijken ook te lijden, maar we weten nog niet of het door de vorst komt of door het droge weer van vorig seizoen. De eerste vruchten waren oké, maar we krijgen aanwijzingen dat er misschien iets aan de hand is met de volgende cyclus." Telers hopen op betere omstandigheden voor de latere frambozen die naar verwachting eind augustus geoogst zullen worden.
Publicatiedatum: