Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brexit 'ramp' voor Britse fruitsector

Nu het Verenigd Koninkrijk gestemd heeft vóór het verlaten van de Europese Unie, staan appeltelers een onzekere toekomst te wachten. Door de mogelijke invoering van immigratiecontroles zouden ze zomaar de meerderheid van hun personeel kunnen verliezen. Sommige telers in Kent en Sussex waarschuwen dat ze wellicht moeten stoppen met hun appelproductie als het moeilijker wordt om werknemers uit het buitenland in te huren. Momenteel komen de meeste seizoensarbeiders uit Oost-Europa. Telers waarschuwen dat wanneer er strengere immigratiecontroles worden geïntroduceerd, dit een ramp kan betekenen voor de sector.

Appelen en peren worden met de hand geoogst en daar zijn seizoenswerkers voor nodig. Ondanks enorme inspanningen van de telers, waaronder samenwerkingen met overheidsdiensten en arbeidsbureaus, is het onmogelijk gebleken meer dan een klein deel van de benodigde arbeidersaantallen uit het Verenigd Koninkrijk te werk te stellen. De Britten zijn niet bereid dit soort werk te verrichten. Bijgevolg komen bijna alle seizoensarbeiders uit het buitenland en op dit moment voornamelijk uit Oost-Europa. 

De Britse appel- en perensector heeft ongeveer 12.000 seizoensarbeiders per jaar nodig. Tenzij deze arbeiders in het buitenland kunnen worden gerekruteerd, zullen veel telers gedwongen zijn hun productie te staken, wat zowel de lokale bedrijven en economie alsook de nationale economie schade zal toebrengen. Bovendien kan de consument zo niet langer genieten van de beste appelen ter wereld.
Publicatiedatum: