Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienteelt Peru heeft goede toekomst

"Aardbeien zijn een fruitsoort die geen promotie nodig hebben om te worden verkocht. Consumenten zien ze en willen ze kopen," zegt Andrés Astorga van Agrícola Llahuen. "Elk jaar produceert onze kwekerij meer dan 100 miljoen aardbeienplanten, die voornamelijk binnen Zuid-Amerika worden geëxporteerd. Sommige variëteiten gaan echter naar het Verre Oosten. Chili blijft in ieder geval één van de grootste consumenten en producenten van Zuid-Amerika. Daar worden voornamelijk voor de binnenlandse markt en voor diepvriesexportproducten aardbeien geteeld."


De Amerikaanse en Europese markten betalen bijna twee keer zoveel voor aardbeien dan de binnenlandse markt van Zuid-Amerika. Zodoende is de aardbeienteelt een lucratieve optie voor de landbouwsector. "Op dit moment investeren we het meest in de toepassing van nieuwe technologie. We hebben genoeg telers, maar we hebben een beter management van onze middelen nodig. Landen als Peru hebben veel potentieel, omdat daar alle natuurlijke middelen aanwezig zijn om grote volumes aan aardbeien te produceren. Maar om zover te komen moeten we eerst onze werkwijze ontwikkelen en onze mentaliteit veranderen," vindt Astorga.



"Ook is de logistieke kant een probleem. De overheid moet een productiemodel ontwikkelen dat is toegespitst op de export van kwetsbaar zacht fruit. We zien Peru als het land in de wereld dat het meest geschikt is voor de teelt van aardbeien, omdat de bodem en de weersomstandigheden hier beter zijn dan in Chili of Californië. Daarbij zijn Peruaanse telers erg productief en bereiken ze een hoge kwaliteit. Zodoende heeft Peru de mogelijkheden om aan de behoefte van de internationale markten tegemoet te komen," zegt Adrés.



"We werken ook met andere landen waar sprake is van veel potentieel, zoals Colombia. Maar ook hier is een grote investering in de logistiek nodig. Ook heeft dat land wegens de regionale weersomstandigheden een meer uitgebreid management van de teeltgebieden nodig en moet er gebruik gemaakt worden van teeltkassen. Wegens culturele verschillen duurt dit proces veel langer dan in andere regio's. Het gaat hier dus om langetermijnprojecten, maar ook met een resultaat waar we nog lang tevreden over kunnen zijn," besluit Andrés Astorga.


Voor meer informatie:
Andrés Astorga
Agrícolas Llahuen SA.
T: + 569 94382414
E: aastorga@llahuen.com
www.llahuen.com
Publicatiedatum: