Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hilde Vautmans (Open VLD) voert druk op in Europees Parlement:

"Er ontstaan barsten in de Europese positie tegenover Rusland"

Tholen - "De EU verlengt haar sancties tegen Rusland met zes maanden. De Russische Premier heeft in april al laten weten dat de Russische boycot ook verlengd worden tot begin 2017. Alle Europese landen lijken het eens met de beslissing om de sancties te verlengen, maar van verschillende kanten ontstaan barsten in de Europese positie." Dit vertelt Hilde Vautmans van het Europees Parlement. Zij Europarlementariër (Open Vld) en sprak onlangs op AGF over de ernstige situatie in de Belgische fruitteeltsector.

Hilde vervolgt: "We zien dat het VK, Frankrijk en Zweden hun parlement over de sanctie-beslissingen willen raadplegen. Daarnaast weten we dat de Franse senaat al een niet-bindende resolutie aannam om de EU-sancties in vraag te stellen." Hilde benadrukt dat ze niet zo ver wil gaan gaan als sommige Franse politici die de EU-sancties tegen de Russische defensie willen opheffen en terug militaire inlichtingen willen beginnen delen. Toch blijft ze volop in actie.


 
Druk opvoeren

"De laatste weken en dagen hebben wij de druk opgevoerd hier in het Europees Parlement, met interne vergaderingen en vergaderingen met getroffen fruittelers. Anderzijds voeren we de druk ook op in België en Vlaanderen. Ik zag al enkele keren de bevoegde ministers alleen en met delegaties van getroffen producenten. Telkens blijkt dat het politieke niveau de ernst niet ingeschat heeft van de weerslag van die sancties. De zwaarte van sancties doen hier en daar wel ogen openen en stilaan begint men mee te denken aan oplossingen."

Samenwerken

"Meer en meer beginnen beleidsmensen onder druk van de producenten in te zien hoe zwaar deze crisis weegt. Waar men vroeger al snel uitging van een business as usual waar men de echte beslissingen voor zich uitduwde door automatisch de sancties te verlengen, wordt dit stilaan anders en begint men het gehele plaatje te bekijken. Wanneer men dan overtuigd is dat er iets moet gebeuren zoekt men allianties. We merken vanuit de fruitteeltsector de interesse tussen België, Nederland en Frankrijk toeneemt over de acties die ter plaatse ondernomen worden. Ik moet eerlijk toegeven dat we nog niet zover staan als ik zou willen, maar we komen er stilaan." Ze vindt dat België haar producten intern meer moeten promoten. "Ook moeten we opening naar de buitenlandse markten blijven creëren. Daarbij moet EU-commissaris Phil Hogan meer bewust zijn van de problematiek. En we blijven proberen om geld te krijgen van algemene middelen van Europa. We blijven de druk opvoeren en hopen op een kentering de volgende dagen en weken."

Sancties Rusland
Het afschaffen van sancties tegen Rusland hoeft niet direct te betekenen dat dit land zelf ook haar sancties opheft. "We zijn beland in loopgravenoorlog waar niemand eerst zijn hoofd durft uit te steken uit schrik voor gezichtsverlies. Wanneer één van de twee kanten zou beginnen bewegen, kan de ander niet anders dan daar op te reageren. Niet alleen aan Europese kant doet de boycot pijn, ook aan Russische zijde doen de sancties meer slecht dan goed. De prijzen voor basisproducten zijn gestegen of ze zijn er gewoon niet meer te vinden. De Russische economie daalde met 4%, terwijl de voorspellingen uitkwamen op een groei van 5% in 2015. Beide partijen hebben er baat bij dat er terug gepraat wordt."

MINSK
Vautmans blijft achter de MINSK-akkoorden staan. "Ik denk dat we die volledig ten uitvoer moeten brengen. Of de huidige druk van sancties en boycot tot een uitvoering van die akkoorden zal leiden is voor mij een groot vraagteken. Ik stel dus niet zozeer de MINSK-akkoorden in vraag als wel de vorm van sancties en boycot. De sancties en boycot zouden niet de mensen en producenten mogen treffen."

Voor meer informatie:
Hilde Vautmans
Europees Parlement
Wiertzstraat 60, Office ASP 9 G 216
B-1047 Brussel