Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika zet meer appelen af in Afrika dankzij betere olieprijs

Bij aanvang van het seizoen waren er grote zorgen omtrent de kwaliteit en het formaat van Zuid-Afrikaanse appelen, maar desondanks is het seizoen alleszins redelijk verlopen.

"Over het algemeen is het een druk seizoen en het verloopt goed," legt Roelf Pienaar uit, directeur van Tru-Cape Fruit Marketing. "We hadden aanvankelijk wat problemen om de kwaliteit en het formaat op peil te houden vanwege de extreme hitte, maar verder verloopt alles boven verwachting."



Roelf vertelt dat het kleine formaat van het fruit voor extra druk heeft gezorgd bij het vinden van de juiste afzetmarkten. "Van oudsher worden de kleine maten afgezet in het Verenigd Koninkrijk, maar we zijn er eveneens in geslaagd andere markten in het Verre en Midden-Oosten te vinden. Het Verenigd Koninkrijk startte dit jaar later, en de markt is er kleiner omdat er meer Britse appelen dan ooit verkocht worden. Hopelijk kunnen wij ook wat langer doorgaan, waardoor een en ander gecompenseerd wordt."

De stijgende olieprijs betekent goed nieuws voor Afrika. De prijs ligt weer boven de €45 per vat. Volgens Roelf zijn hiermee de problemen nog niet voorbij maar gaat het wel de goede kant op. De exportvolumes Golden stegen in één jaar tijd met 20%. Roelf legt uit dat het belangrijkste is de appelen voor de Ramadan te exporteren, met name in Nigeria. Ondanks dat bij aanvang van het seizoen de angst bestond dat Afrikaanse markten de volumes niet af zouden kunnen nemen, verloopt de afzet beter dan verwacht.



"Een klein volume Zuid-Afrikaanse appelen is naar China geëxporteerd. De export naar deze markt dient echter opnieuw opgebouwd te worden omdat deze een tijdlang heeft stilgelegen," legt Roelf uit. "We beschikken niet altijd over de juiste formaten voor deze markt. In Maleisië en Singapore, hebben we een sterke positie. De Chinese markt biedt veel potentieel maar het benutten hiervan vergt tijd. Zodra deze markt opengesteld wordt voor peren, biedt deze mogelijkheden voor de afzet van perenrassen zoals Forrell."

Op de Chinese markt, concurreert Zuid-Afrika met landen als Nieuw-Zeeland en Australië, die profiteren van hun gunstige geografische positie en betere handelsverdragen. "Het is een boeiende markt, die een beetje doet denken aan het Zuid-Afrika van een aantal jaren geleden. Er liggen grote mogelijkheden. De kwaliteit moet goed zijn en je moet de markt op het juiste tijdstip betreden. Bovendien is het van belang dat je de juiste partners in het land hebt," vertelt Roelf.

De appelen van Tru-Cape worden in twee gebieden geteeld: Grabouw en Ceres. De volumes uit Grabouw zijn zeer goed, maar die uit Ceres vallen tegen. De volumes Pink Lady zijn gedaald evenals de volumes Forrell peren. De totale productievolumes namen daarentegen toe.

"De rand is nog altijd zwak ten opzichte van de dollar, euro en pond, wat voor ons voordelig is. Omdat onze kosten eveneens in dollars uitgedrukt worden, levert dit slechts op de korte termijn winst op. We zouden de voorkeur geven aan een stabiele rand, maar daar is momenteel geen sprake van. Met de verkiezingen in augustus in het vooruitzicht, zal deze instabiliteit nog wel even voortduren," aldus Roelf.


Voor meer informatie:
Tru-Cape
Tel: +27 21 850-1800
Email: info@Tru-Cape.co.za
www.Tru-Cape.com
Publicatiedatum: