Vroeger waren aardbeien een seizoensgewas dat gedurende een korte periode verkrijgbaar was. Door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is de productie gestegen en het seizoen verlengd. In de staat Californië, waar de meeste Amerikaanse aardbeien geteeld worden, wordt op elke acre, (0,4 hectare), zo'n 136 kilo gewasbeschermingsmiddelen toegepast. Meer dan 27 kilo hiervan betreft conventionele chemicaliën. Voor het overige betreft het fumigans, vluchtige toxische gassen, die zich over grotere gebieden kunnen verspreiden, zoals nabijgelegen woonwijken en schoolpleinen.
Uit recent onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen blijkt dat kinderen, die blootgesteld worden aan hoge doses, vaker lijden aan ADHD en een verminderde intelligentie hebben. Er werd eveneens aangetoond dat basisschoolkinderen, gedurende de zomermaanden, wanneer zij veel fruit eten, hogere waardes gewasbeschermingsmiddelen in hun bloed hebben. Na vijf dagen biologische AGF gegeten te hebben, bleken de kinderen echter weer 'schoon' te zijn.
De 'Dirty Dozen' lijst richt zich op AGF die veel residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Aardbeien, perziken, nectarines en appelen bevatten vaak sporen van één of meerdere gewasbeschermingsmiddelen. De gemiddelde aardappel bevat qua gewicht de meeste residuen.
Avocado's daarentegen staan nog steeds op nummer één in de 'Clean Fifteen' lijst. Op deze lijst van 'schone' AGF staan producten die minder dan 1% residuen bevatten.
Klik hier/here om de lijst te lezen op mindbodygreen.com.