Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Hoge prijzen op druivenmarkt na onvoorziene tekorten"

Tholen - De druivenmarkt is op zijn minst spannend te noemen. "De prijzen zijn in een paar weken flink gestegen. Waar Zuid-Afrika een recordoogst verwachtte, is die groei niet gekomen en lijkt het er zelfs op dat de volumes onder vorig jaar uitkomen. De afgelopen twee weken heeft Zuid-Afrika opnieuw minder geƫxporteerd dan vorig jaar", vertelt Eddy Kreukniet van Exsa Europe.

"Opgeteld met bootvertragingen door het slechte weer in de haven van Kaapstad is de druivenaanvoer beperkt en liggen de prijzen op een hoog niveau. Voor alle soorten en verpakkingen zitten we flink in de twee cijfers", vervolgt Eddy. "De kwaliteit van de druiven is goed en gezond, maar door het warme seizoen zijn het geen bewaardruiven. Er zijn teveel dagen boven de 40 graden geweest en dan zie je links en rechts weleens een scheurtje of een verdroogd takje of besje, maar allemaal wel acceptabel."



"Het Zuid-Afrikaanse seizoen loopt zo'n twee tot drie weken voor en de verwachting is dat het seizoen dan ook bijzonder snel tot zijn einde komt", vervolgt Eddy. "Onze verwachting is dat de aanvoer van witte druiven tot half maart onder niveau zal blijven. En de aanvoer van rode druiven zou dit seizoen weleens structureel laag kunnen zijn. De piek van Crimson-druiven moet nog geoogst worden, maar door de wereldwijde vraag vanuit Europa, het Verenigd Koninkrijk en Aziƫ zou deze aanvoer goed opgevangen moeten worden."

Ook vanuit andere herkomsten is de druivenaanvoer beperkt. "Vanuit India zijn vorige week voor het eerst serieuze verladingen geweest. Voor aankomstweek 10 zullen de Indiase druiven niet van invloed zijn op de markt. Ook de aanvoer van Chileense druiven is beperkt vanwege productieproblemen en een goede markt in de Verenigde Staten. Zodoende komt de totale druivenhandel nog niet echt op gang."



"Tot en met week 15 zal het algehele fruitaanbod niet al te breed zijn. De vraag naar druiven is goed en de consumptie is vanaf januari prima geweest. Als de retailers een wat lagere marge accepteren, zal de consumptie ook goed blijven. Gaat de winkelprijs boven de 1,99 euro, dan zal dit de consumptie afremmen. Uiteindelijk zal de vraag altijd doorslaggevend zijn voor het prijsniveau", besluit Eddy.

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com