Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Patent op meloenen Monsanto ingetrokken

De hoorzitting van 20 januari 2016 in München leidde tot het intrekken van het patent op genetisch gemodificeerde meloenen in bezit van Monsanto door het Europees Octrooibureau (EOB). De organisaties No Patents on Seeds, een Europese coalitie en een dochteronderneming van Bayer CropScience, stonden huiverig tegenover het meloenenpatent en stelden de zaak al in februari 2012 aan de kaak. Nu heeft de rechter zich uitgesproken ten nadele van agrogigant.

Monsanto's meloenenpatent (EP 1962578) werd op technische gronden ingetrokken. Het bedrijf beweerde dat de meloenen met een natuurlijke weerstand tegen plantenvirussen 'een eigen uitvinding' was, voortkomend uit het fokken zonder genetische manipulatie, hoewel de natuurlijke weerstand al eerder was ontdekt in inheemse meloenen uit India. Volgens de EOB werd het gen dat verantwoordelijk is voor de virale resistentie voor het eerst gevonden bij een producent in India, gecatalogiseerd in 1961.

Een aantal milieu- en landbouwbelangengroepen beweren dat Monsanto's daad om het patent op een natuurlijk voorkomend resistente meloen te claimen een daad van 'biopiraterij' is. Volkomen in strijd met de Indiase wet en internationale verdragen.

Bron: digitaljournal.com
Publicatiedatum: