prijzen in de VS ruim 40 euro voor 5 kilo

"Retailers staan te springen om groene asperges"

Tholen - Een product wat bij de kerstdis graag wordt geconsumeerd is de groene asperge. "De vraag neemt toe op dit moment, maar er niet altijd aan worden voldaan", vat Cesar Castrat van Special Fruit de marktsituatie samen. In de loop der jaren is een enorme groei gerealiseerd in de vraag naar groene asperges. "In 1989 importeerde Special Fruit de eerste volumes en toentertijd leverden we nog maar aan twee landen. Momenteel vermarkten we groene asperges in 21 landen en de vraag is niet bij te houden."

Retailers staan te springen
Tal van retailers, foodservicebedrijven en groothandelsmarkten nemen de asperges van Special Fruit af. "Met name groene asperges en aspergetips groeien exponentieel, maar er is nog veel meer potentieel. De asperge is de koning van de groenten met de hoogste prijs per gewichtseenheid. Veel retailers staan te springen om de groene asperge in hun schap te presenteren."Veel naar de VS

De marktsituatie is anders dan vorig jaar. "Toentertijd lag de vraag in de VS niet zo hoog. Er wordt momenteel vijf kilo verhandeld voor 45 USD (ruim 40 euro). Er gaat nu dus veel naar de VS en andere afnemers zijn voor Peruaanse exporteurs niet zo interessant om aan te leveren, omdat de VS een mooie prijs geeft." Toch vraagt Europa veel. "Steeds meer landen willen asperges in het assortiment, de vraag is vaak hoger dan het aanbod. De grootste vraag komt echter uit de Benelux, Scandinavië en Duitsland."

Peru belangrijker

Peru wordt in de AGF-sector een steeds belangrijkere leverancier van groenten en fruit. "Men heeft veel fruit zoals druiven, blauwe bessen, avocado's, citrus. Dit zijn producties die meer en meer toenemen in volume. Natuurlijk blijft de asperge één van de toppers. In tegenstelling tot de andere producten is deze jaarrond verkrijgbaar. De groeiende productie is echter nog steeds te klein om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Doordat de vraag over het algemeen hoger ligt dan het aanbod, maakt dit de markt volatiel en dat stuwt de prijs omhoog."

De Peruaanse asperges komen van leverancier Del Sol Fresh, de partner van Special Fruit. "Dit bedrijf levert jaarrond asperges aan ons, niet alleen uit Peru, maar ook van andere origines. Ze leveren naast groene ook witte asperges en aspergetips. Ondanks het enthousiasme over de groene, wordt de witte asperge niet vergeten. "Er is een beperkter aanbod, maar het blijft een belangrijk product, alleen in minder landen dan de groene. De laatste tijd waren er veel pieken en dalen in de prijsvorming. Het is belangrijk om volumes te importeren die de markt aankan, ofwel een 'verantwoordelijk' volume. Dit zorgt voor vertrouwen en zekerheid van levering en kwaliteit bij retailers en consumenten", besluit Cesar.

Voor meer informatie en beschikbaarheid:
Tel: +32 3 315 07 73
www.specialfruit.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.