Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Jon Clark - Total Worldfresh

Ongewone overgang bij import steenfruit zuidelijk halfrond

Terwijl het seizoen van het noordelijk halfrond op zijn einde liep en die van het zuidelijke halfrond op streek was, vertelt Jon Clark, commercieel directeur voor kersen en steenfruit bij de Britse importeur Total Worldfresh, hoe de overgang loopt.

"Over het algemeen is de overgang van halfronden niet 'normaal' geweest. De oogst van de late pruimenvariëteit Angeleno was over het geheel van Europa dit jaar aanzienlijk lager. Traditioneel gezien wordt dit fruit verkocht in het Verenigd Koninkrijk tot laat in december en vaak met een aantal retailers tot in januari. Echter, door de verminderde oogst is de beschikbaarheid beperkt geweest, hoewel het aanbod wel doorloopt. De overgang naar het zuidelijk halfrond verloopt vroeger dan normaal met een aantal mensen die veranderen vanaf vroeg- tot midden december."

Voor kersen is er normaal een gat in het aanbod tijdens de overgang van de halfronden, maar dit jaar duurde dat iets langer dan normaal, aldus Clark. Zuid-Afrika had net als Australië een vroeg kersenseizoen, maar het aanbod van deze bronnen is beperkt. De belangrijkste bron voor Europa is Chili, dat door het El Niño-weerpatroon een vertraging van twee weken in zijn oogst meemaakte. Daarnaast wordt verwacht dat de algemene opbrengst van de oogst dit jaar significant lager gaat zijn, in zo'n mate dat de vermindering van het volume een beetje gecompenseerd wordt door de toename van het aantal bomen dat in productie gaat. Chili is goed voor ongeveer 90% van het kersenvolume van het zuidelijk halfrond, dus elke verandering daar heeft impact op de wereldmarkt.

"Chili is nog steeds erg afhankelijk van drie belangrijke kersenvariëteiten, namelijk Bing, Lapin en Sweetheart. In de afgelopen jaren hebben we echter meer aanplantingen gezien van variëteiten als Kordia en Regina, dus die samenstelling zal veranderen. Naast de rode kers produceert Chili ook een fantastische Rainier-kers," zegt Clark.

Wat kersen betreft betekent een verminderde opbrengst per boom over het algemeen een toename in fruitgrootte, wat een probleem is voor het Verenigd Koninkrijk, omdat op de markt hier vooral vraag is naar klein tot gemiddeld groot fruit. Het is echter wel goed voor telers, omdat het grotere formaat een sterkere waarde aantrekt van de sterke Aziatische markt, waar rond de 80% van het Chileense volume ook heen wordt geëxporteerd.

"De kwaliteit is goed, maar alle telers letten goed op het weer, omdat regen in de komende vier weken een ramp kan betekenen voor het merendeel van de telers. En dit jaar is de kans op regen groter," legt Clark uit. "Total Worldfresh en twee van onze exporteurs maken zich iets minder zorgen omdat een groot deel van onze boomgaarden nu bescherming tegen regen hebben, wat iets is waar in Chili niet algemeen sprake van is. Ondanks de lagere opbrengst en een kleinere oogst en sterke markten, denken we dat dit over het algemeen een goed seizoen kan zijn."

Wat steenfruit betreft is er een goede pruimenoogst vanuit Zuid-Afrika, wat betekent dat het fruitformaat over het algemeen iets kleiner is. Perziken en nectarines zien er normaal uit en abrikozen zijn iets groter in formaat, met een kleiner fruitvolume.

De import van steenfruit vanuit Chili draait voornamelijk om pruimen van de Angeleno-variëteit in het late seizoen. De rest wordt gedekt door fruit vanuit Zuid-Afrika. Er is ook sprake van een vermindering in nectarines in de afgelopen paar jaar, omdat Zuid-Afrika zijn seizoen en scala aan variëteiten heeft uitgebreid. Er vinden nu uitstekende ontwikkelingen in Zuid-Afrika plaats wat betreft variëteiten, die ervoor zorgen dat de categorie in de komende jaren op zal leven. Total Worldfresh is erg blij om hier deel van te zijn.

Het Verenigd Koninkrijk wordt een steeds minder aantrekkelijke markt voor telers. Azië en het Midden-Oosten geven meer omzet, dus een groter percentage van de oogst gaat naar deze markten toe. Hiermee zijn telers in staat om geld uit hun investering te verkrijgen en kunnen ze dit geld opnieuw in hun teeltbedrijf steken voor de volgende generatie, zo besluit Clark. Dat gezegd hebbende beseffen telers zich dat ze een balans moeten vinden van verschillende markten om fruitformaat en variëteit te beheren en om een balans geven in de risico's van hun eigen onderneming.

Voor meer informatie:
Jon Clark
Total Worldfresh
Tel: +44 1775 717180
Skype: jon.c.clark
Email: jon.clark@totalcherry.co.ukPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.