Poolse export gedaald

De Poolse export valt dit jaar lager uit. Met name kool wordt minder geëxporteerd, mede omdat Rusland een belangrijke markt voor dit product was, dat zei Marzena Trajer van Agricultural Market Agency

In 2014 exporteerde het land zo'n 750.000 ton groenten (inclusief paddenstoelen) met een waarde van 602 miljoen euro. Tussen januari en september van dit jaar kwam de export uit op 512.000 ton met een waarde van 428 miljoen euro. Dat betekent een daling van dertien procent.

De Europese markt nam 411.000 ton groenten en fruit af uit Polen. Het grootste deel daarvan ging naar Duitsland: 63.000 ton. Het Verenigd Koninkrijk neemt de tweede plaats in met 59.000 ton. De CIS-landen namen gezamenlijk 90.000 ton af met Wit-Rusland (met 78.000 ton) als grootste afnemer.

De grootste exportproducten zijn uien, tomaten en kool. In de periode januari tot september daalde de export van uien met twaalf procent. "We exporteerden 85.000 ton uien, waarvan de EU 77.000 ton afnam. Uien werden geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Bulgarije en Wit-Rusland," aldus Marzena.

Er werd ook een verlies genoteerd in de tomatenexport. Het grootste deel van deze export ging naar Wit-Rusland, dat 23.000 ton importeerde. Daarna volgen Spanje, Verenigd Koninkrijk en Tsjechie, goed voor 6.000 tot 7.000 ton.
De uitvoer van witte en rode kool daalde met zestien procent. De omzet kwam uit op elf miljoen euro. Belangrijkste afzetmarkten zijn Wit-Rusland, Tsjechië, Slowakije, Servië en Roemenië.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.