Prijzen Spaanse kasgroenten vallen weg

De situatie in de groentensector in Almeria wordt steeds problematischer. Binnen een week zijn alle producten in prijs gedaald, waarbij komkommers en courgettes uit Almeria het meest getroffen werden, omdat hun prijzen zijn gehalveerd.

Tussen 11 en 18 november is de prijs van Almeria komkommers gedaald van een gemiddelde van 0,48 euro per kilo naar slechts 0,20 euro. Korte komkommers daalden van 0,53 euro naar een gemiddelde van 0,24 euro per kilo. Alleen de Franse variëteit deed het minder slecht: van 0,31 euro per kilo naar 0,27 euro.

Ondertussen bevinden courgettes zich nog steeds in een hachelijke situatie. Deze groente, die in september en zelfs begin oktober prijzen bereikte van bijna 2 euro, is momenteel ongeveer vier keer goedkoper. In slechts een week tijd is de gemiddelde prijs van dunne courgettes gedaald van 0,95 euro naar 0,58 euro per kilo en van de dikke van meer dan 1 euro naar slechts 0,52 euro per kilo.

De prijzen van de lange aubergines voor slechts 0,30 euro of van groene bonen met prijzen van 2,30 euro zijn ook niet bijzonder goed. Dat geldt ook voor tomaten en paprika's. In het eerste geval variëren de prijzen van 0,30 euro voor trostomaten en 0,25 euro voor de pruimtomaat.

Peperprijzen blijven ook in prijs dalen. De Italiaanse worden verkocht voor 0,42 euro voor de rode en de 0,55 euro voor de groene, terwijl de groene Lamuyo 0,62 euro bedraagt en de rode Lamuyo 0,80 euro. Paprikaprijzen variëren van 0,40 euro voor de gele en 0,65 euro voor de groene. De rode worden verkocht voor ongeveer 0,55 euro per kilo.

Oorzaken
Overproductie blijft grotendeels de belangrijkste oorzaak voor deze lage prijzen, alhoewel er in het geval van tomaten ook andere factoren een rol spelen, zoals de productie van landen als België of Nederland, waar de seizoenen op het einde lopen en die daardoor leveren tegen lage prijzen. Verder speelt Marokko ook een steeds prominentere rol in de EU-markten.


Bron: fhalmeria.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.