Fruittelers uit Steiermark weerspreken Greenpeace

"De recente meldingen van Greenpeace over resten van gewasbeschermingsmiddelen in Europese appelen kunnen als totaal ongegronde paniekzaaierij van de hand worden gewezen. Feit is dat alle waarden duidelijk onder de Europese maximaal toegestane gehaltes liggen (Maximum Residue Level, MRL). Daarmee voldoen alle onderzochte appelen aan de strenge eisen van de Europese Commissie. Alle grenswaarden worden door middel van omvangrijke onderzoeken met uiterste zekerheid bepaald en garanderen daarmee absoluut onbedenkelijke levensmiddelen." Dat verklaard het 'Verband steirischer Erwerbsobstbauern', de vereniging van professionele fruittelers uit de Oostenrijkse deelstaat Steiermark.

"Met de huidige techniek kan men zelfs zulke kleine sporen van substanties aantonen dat deze volgens de wetenschap absoluut niet relevant zijn voor de gezondheid van mensen. Met andere woorden: wanneer chemische substanties bij de productie worden toegepast, kunnen deze ook weer gevonden en aangetoond worden. Dat geldt zowel voor de biologische productie alsook voor de geïntegreerde productie. En wanneer deze residuwaarden duidelijk lager liggen dan de maximale waarden die de Europese gezondheidsinstanties hebben vastgesteld, zijn de producten absoluut onbedenkelijk. Daar zou men mensen niet onzeker over moeten maken en geen paniek over moeten veroorzaken", aldus verenigingsvoorzitter Rupert Gsöls en directeur Wolfgang Mazelle.

Fruitproductie uit Steiermark streng gecontroleerd en daarom veilig
"De fruitproductie uit Steiermark telt tot de best gecontroleerde takken binnen de Europese landbouw - strenge productierichtlijnen, absolute transparantie van alle teeltprocedures met volkomen controleerbare documentaties en controles door onafhankelijke instellingen zijn standaard. De inzet van gewasbeschermingsmiddelen gebeurt zo spaarzaam mogelijk en alleen wanneer dit absoluut noodzakelijk is. De modernste techniek bij het uitbrengen van de middelen zorgt ervoor dat het milieu en de grond zo goed mogelijk beschermd blijven", benadrukt Mazelle.

"We nodigen alle geïnteresseerden hartelijk uit om zichzelf van onze eerlijke, duurzame en consumentvriendelijke productie te laten overtuigen - zowel ter plaatse alsook met omvangrijke en transparante documentaties. Fruit uit de eigen regio is een waardevol levensmiddel met een grote betekenis voor een gezonde en evenwichtige voeding. Het kan met plezier en zekerheid geconsumeerd worden", stelt de voorzitter vast. Hij protesteert er heftig tegen "dat dit topproduct uit de regionale landbouw met uitspraken als 'landbouwgiffen in appelen' gesmaad wordt en de consument zonder reden onzeker wordt gemaakt".


Bron: www.ots.at

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.